Před měsícem mě pustili domů po operaci kolene. Toto mi pomáhá více na klouby než jiné koupené masti.

0
(0)

Dalibor , 13. 01. 2021

Bílá lilie je populární především pro svůj elegantní vzhled a příjemnou vůni. Kromě své krásy však v sobě ukrývá i léčivé účinky. Obsahuje látky, které přispívají ke zmírnění bolestí pohybového aparátu, zejména pak oblasti nohou.

Možností, jak využít léčivých účinků bílé lilie existuje mnoho. Obecně však platí, že maximalizace pozitivních vlastností přírodních látek je nejsnazší dosáhnout v podobě tinktur a výluhů. Proto jsme pro vás připravili obě tyto varianty.

Výluh z květů a listů

Na přípravu účinné tinktury budeme potřebovat:

  • Okvětní lístky lilie – 2 hrnky
  • Listy lilie – 2 hrnky
  • Slunečnicový olej – 1/3 hrnku

Příprava:

Listy i květy lilie nasekáme nadrobno a promísíme. Přidáme olej, důkladně promícháme dohromady a uložíme na teplé slunné místo. Tam tuto směs ponecháme louhovat po dobu 3 týdnů. Hotový olej aplikujeme přímo na postižené místo.

Tinktura z okvětních lístků

Přísady na výrobu:

  • Okvětní lístky lilie (dle zamýšleného množství)
  • Etylalkohol

Postup:

Do vybrané nádoby přidáme okvětní lístky lilie a zalijeme je alkoholem tak, aby v něm byly zcela ponořeny. Uložíme na tmavé místo a necháme louhovat po dobu 3 týdnů. Po uplynutí této doby již můžeme tinkturu začít využívat.

Tinktura z okvětních lístků je vhodná nejen na zmírnění bolestí, ale také na ošetření drobných škrábanců a řezných ran. Účinná je však také jakožto přípravek proti bolesti v krku. Za tímto účelem smíchejte lžíci tinktury se sklenicí vody. Vzniklý roztok kloktejte.

Blahodárné účinky lilie? Nic nového

V minulosti se využívala zejména hlíza lilie. Ta se podrcená povařila v mléku či vodě a přikládala na postižené místo ve formě zábalů. Tyto speciální zábaly poskytovaly úlevu při kožních zánětech nebo vředech. Ještě v průběhu minulého století bylo v lékárnách možné zakoupit nadrcené liliové hlízy naložené v oleji či alkoholu.