Můj manžel je silný kuřák a každé ráno hrozně kašlal. Pak jsem mu připravila tento elixír z kurkumy a hleny byly pryč.

0
(0)

Tomáš , 21. 09. 2021

Hlavní příčinou kašle a dušnosti při výskytu infekčních respiračních onemocnění jsou usazené sekrety produkované sliznicemi dýchacích cest. Tato sekrece hraje roli v zachycování alergenů a patogenů, jsou tedy do jisté míry prospěšné. Pokud se jich ale vytvoří příliš mnoho a nemají možnost se pravidelně vylučovat, hromadí se v dýchacích cestách a způsobují kašel, dušnost a šelest na plicích.

Zázračná kurkuma

Tyto potíže můžete eliminovat několika způsoby. Prvním je kloktání roztoku s kurkumou. Aktivní složka obsažená v kurkumě zvaná kurkumin je antiseptická, antibakteriální a posiluje imunitní systém. Na kloktadlo si připravte lžičku kurkumy, sklenici teplé vody a půl lžičky soli. Vše důkladně promíchejte a třikrát denně kloktejte po dobu jedné až dvou minut.

Pomůže vám i med a citron. Tato zázračná kombinace má antibakteriální a antifungální účinky, navíc brání obstrukci dýchacích cest. V hrnečku nebo sklenici smíchejte jednu polévkovou lžíci medu a dvě lžíce vymačkané citronové šťávy. Směs konzumujte třikrát denně. Hrdlo zklidní i výplach slanou vodou. Do jedné sklenice vody přidejte půl lžičky soli, rozmíchejte a dvakrát denně se směsí kloktejte.

Vdechujte páru

Vdechování páry pomáhá uvolnit sekrety, které ulpěly v dýchacích cestách. Do většího hrnce dejte vařit vodu, přidejte půl lžičky tymiánu a půl lžičky rozmarýnu. Chvíli povařte a následně sundejte hrnec z plotny. Vezměte čistý ručník, nahněte se nad hrnec s horkou vodou a ručník si přehoďte přes hlavu. Zhluboka vdechujte páry vycházející z hrnce. Opakujte alespoň dvakrát denně.

Zázvor má silné antibakteriální a antivirové účinky. Působí i preventivně proti nejrůznějším onemocněním. Sekrety v dýchacích cestách dobře uvolňuje zázvorový čaj. Stačí, když do hrnce nalijete asi litr vody, přidáte šest plátků čerstvého zázvoru, přivedete k varu a vaříte alespoň pět minut na mírném ohni. Po mírném vychladnutí přidejte med. Čaj pijte dvakrát až třikrát denně.

👍 Tento návod je užitečný