Šéfkuchaři prozradily 15 největších chyb, které v kuchyni běžně děláme téměř všichni. Které to jsou?

0
(0)

Tomáš , 23. 05. 2019

I vám se občas zdá, že jídlo nepřipravíte tak, jak v restauraci? Kde nastala chyba, pokud jste recept dodrželi do poslední tečky? Možná jste nevěděli o následujících pravidlech, které se netýkají jen vaření. S následujícími radami budete znovu o něco chytřejší. Přinášíme vám seznam častých chyb, kterých se lidé dopouštějí v kuchyni. Tímto se příště raději vyvarujte.

Jaké chyby děláme v kuchyni?

Příliš dlouho vařené mořské plody

Mnoho lidí odradí od konzumace plodů moře předpoklad, že jsou gumové nebo bez chuti. Pokud jste měli takovou zkušenost i vy, pravděpodobně byly mořské plody jen nesprávně uvařené. Nejčastěji je někteří lidé vaří prostě příliš dlouho. Šéfkuchaři doporučují do skutečně vařící a osolené vody vhodit krevety a vařit jejich asi jen 3 minuty. Pro královské krevety to je 7 minut a některým druhům chobotnic postačí i 30 sekund.

Nesprávně uvařené špagety

Podle šéfkuchařů, byste měli vařit špagety v osolené vodě, ale zapomeňte na přidávání oleje. Po uvaření jsou totiž těstoviny kluzké a omáčka na nich nepřilne tak, jak by podle Italů měla. V Itálii dokonce po uvaření špaget využijí trochu vody, ve které se špagety vařily, smíchají ji se špagetami v hrnci, přidají omáčku a na mírném plameni chvíli zamíchají. Je to pro ně svatba špaget a omáčky, kde se všechny ingredience dokonale propojí.

Marináda na maso

Mnoho lidí je přesvědčeno, že správná marináda může udělat maso měkkým. Nepomůže vám však ani množství šťávy z citronu, protože takové marinády působí jen na povrchu masa a nedostávají se do jeho nitra. Marináda má za úkol ochutit maso, ale s tvrdým masem zázraky neudělá. Pravdou však zůstává, že trocha citronové šťávy v marinádě pomůže masu zachovat si šťavnatost.

Krájet nebo trhat salát?

Obě metody mají své výhody. Při krájení bylinek nebo zeleného salátu nožem se zvyšuje množství antioxidantů, které jsou pro tělo prospěšné. Pokud však salát natrháte rukama, poškodíte méně buněk, čímž nedojde až k takovému snížení obsahu vitamínu C a draslíku, jako při krájení nožem. Při trhání salátu nebo jeho krájení keramickým, nekovovým nožem se vyhnete procesu oxidace a salát nebude tak brzy hnědnout a "vadnout".

Zeleninový salát bez tuku

Pokud se snažíte zdravě stravovat, nemusíte mít strach z olivového oleje na vašem zeleninovém salátu. Mnoho vitamínů a látek potřebných pro tělo, které zelenina obsahuje, se dokáží v těle vstřebat jen díky tukem. Proto byste je měli přijímat spolu. Totéž platí například io ovoci, které je vhodné jíst s trochou plnotučného jogurtu.

Nepoužívejte celé lněná semínka

Lněná semínka doporučují všichni odborníci na výživu, právě díky tomu, že obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, vlákniny a antioxidantů. Aby se tyto látky skutečně dostali do vašeho těla, musíte semínka rozmixovat nebo je zpracovat v hmoždíři. Pokud si nevyberete ani jednu možnost, alespoň se jejich pokuste během konzumace pořádně poprežúvať. Obal semínek je totiž těžší stravitelný v celku.

Jak připravit maso

Je pravděpodobné, že při představě chutně smaženého šťavnatého masa s marinádou a karamelizovanou cibulkou vám potečou sliny. Taková tepelná úprava masa není velmi dobrá pro naše zdraví. Spojene tučného masa a sacharidů v marinádě, sladké omáčce nebo karamelizovanou cibulce přispívá ke zvyšování rizika cukrovky, kardiovaskulárních onemocnění nebo Alzheimerovy choroby. Svůj podíl na tom má i vysoká teplota při smažení nebo pečení na ohni. Proto byste měli více grilovat, dusit nebo péct maso na mírnějších teplotách, přičemž ho budete stále otáčet. Nezapomeňte vždy odstranit připálené kousky.

Namočte ořechy a obiloviny

Ořechy obsahují zdravé tuky, jsou dobré na mozek, je v nich hodně vitamínu B a železa. Podobně to je i u obilovin, které jsou bohaté na stopové prvky a pomalé sacharidy, které potřebují zejména ženy na správné hormonální fungování. Chcete-li z těchto potravin vytěžit maximum, měli byste je na několik hodin namočit a až tak konzumovat. Pohanku nebo mandle zalijte vodou a nechte namočené (ořechy asi 7 až 12 hodin, obilniny asi 8 až 20 hodin).

Surová dýně nebo cuketa

Možností na přípravu jídel z cukety nebo tykve je mnoho, ale nejlepší pro své zdraví uděláte, pokud si je aspoň občas dopřejete v surové formě. Obsahují tak mnohem více vitamínů a zejména potřebné vlákniny.

Intenzita vůně a chuti česneku

Obecně platí, že čím menší jsou kousky česneku, tím více ho bude cítit v jídle. Pokud si rádi pochutnáte na této aromatické potravině, nejlépe uděláte, jak česnek prolisujete. Chcete jeho vůni a chuť v jídle ještě více zvýraznit, přidávejte ho až před koncem vaření.

Med nebo cukr?

I když je med kladen na pomyslný piedestal a cukr by se měl při něm cítit zahanbeně, podle odborníků to tak docela neplatí. Velké rozdíly v jejich složení není vidět a jedinou výhodou medu je to, že je sladší, takže ho budete potřebovat méně.

Mohou děti koření?

Výzkumy z Japonska ukázaly, že mnoho dětí, které se v raném věku krmí jedině dětskou stravou z obchodu nebo absolutně nekořeněná domácí stravou mají problém "najet" na potraviny s kořením. Proto není na škodu, pokud již od 1,5 roku děťátku postupně přidáváte do jídel rozmarýn, bazalku, petrželku, kopr, skořici nebo česnek. Samozřejmě, že koření jako chilli, kari nebo křen nejsou povoleny.

Kdy dávat jídlo do ledničky?

Bakterie se v jídle zejména při vysokých letních teplotách začnou množit již po 1 až 2 hodinách. Proto nemusíte čekat na zcela vychladnutí jídla a měli byste ho následně uložit do chladničky. Pokud nemáte chladničku s moderními nejnovějšími technologiemi, uložte hrnec alespoň na nějakou dřevěnou nebo jinou podložku v chladničce.

Kdy pít kávu

Pokud zvyknete začít svůj den šálkem kávy, odložte ji na později. Lidské tělo produkuje hormon kortizol, který nám pomáhá vyrovnat se se stresem. Jeho produkce je nejvyšší mezi 8 a 9 hodinou ráno a v kombinaci s kofeinem jsou jeho účinky utlumeny. Káva a tento hormon se navzájem jakoby rušili, proto byste měli svou kávu přesunout na pozdější hodinu.