Proč se vám během spánku zdá, že padáte do prázdna?

0
(0)

Tomáš , 07. 10. 2021

Možná jste již někdy zažili během snění pocit, že padáte do neznáma. Říká se tomu hypnické trhnutí. Jedná se o svalové kontrakce, které se objevují během spánku a obvykle postihují oblast dolních končetin. Tyto otřesy mohou být mírné i silnější a mnoho lidí si toho ani nevšimne. Jiní ovšem během tohoto stavu mohou zažívat různé pocity, například zrakové halucinace. Možná si myslíte, že je to velmi vzácné, ale opak je pravdou. Během života je zažije téměř každý. Mnoho z nás se ale mylně domnívá, že jde o noční můry.

Pohodlně si ležíte v posteli a začnete v klidu usínat. Uprostřed noci se ovšem najednou s hrůzou vzbudíte poté, co jste měli dojem, že padáte z velké výšky a nikdy nedopadnete. Anebo ještě hůř, že již brzy dopadnete. Může to být velmi děsivý zážitek, ale jedná se pouze o hypnické otřesy, které jsou zcela přirozenou součástí našeho spánku. Jedná se o velmi běžný zážitek, který během svého života zažije téměř každý z nás. Dnes se podíváme na tento zajímavý stav trochu blíže a možná se již příště této děsivé halucinace nebudete tolik obávat.

Hypnické škubnutí: co to je?

Jistě víte, že během spánku procházíme různými fázemi, abychom se dobře vyspali a náš mozek i zbytek těla mohl projít všemi procesy, které potřebuje. Jednotlivé cykly mají obvykle 90 minut a každý z nás prochází 4 kategoriemi fází: probuzení, lehký spánek, hluboký spánek a REM spánek. Čas jednotlivých fází se pochopitelně liší v závislosti na každém z nás. Hypnické trhnutí je nedobrovolný svalový stah, který se objevuje při přechodu ze stavu bdění do stavu spánku.

Stejně jako v případy škytavky, tyto tělesné pohyby nemůžeme nijak ovlivnit a jsou zcela přirozené. Postihují muže i ženy všech věkových kategorií a mohou mít velmi mírnou, ale také velmi silnou intenzitu. Jakmile k tomu dojde, můžete zaznamenat pocit padání, ale také zvýšený srdeční tep, rychlejší dýchání a pocení. Nemusíte mít žádné obavy, protože tyto stavy jsou zcela normální a přirozené. V extrémním případě mohou způsobit krátkodobou nespavost, pokud jsou velmi silné. V takovém případě byste se měli poradit se svým lékařem.

Co je příčinou hypnických záškubů?

Bohužel (stejně jako u škytavky) se vědcům zatím nepodařilo jasně stanovit důvody, proč k hypnickým trhnutím dochází. Existují ovšem faktory, které mohou zvýšit jejich frekvenci. Pokud se jim vyhnete, pravděpodobně o těchto škubnutích nebudete vůbec vědět, protože budou velmi mírné. Riziková je úzkost, emoční stres, nedostatek spánku, vysoká fyzická aktivita, konzumace velkého množství kávy či stimulantů a nutriční nedostatky ve stravě (zejména hořčíku).

Rizikové faktory

Jistě už jste se někdy snažili usnout ve stresu a víte, že je to velmi těžké. Když jste nervózní, probudí se váš mozek. To může způsobit hypnické trhnutí. Vyzkoušejte proto před spaním relaxační techniky nebo meditaci. Nespavost je také velkým problémem, a to pro celé vaše tělo. V každém případě byste se měli snažit spát 8 hodin denně. Jedině tak bude vaše tělo fungovat správně. Fyzická aktivita je pro vás samozřejmě dobrá, ale cvičení večer může narušit vaše přirozené, biologické hodiny a nakonec i váš spánek.

Stimulanty jako káva nebo nikotin mohou také udržet vaše tělo a mozek vzhůru déle, než byste chtěli. Pokud pijete kávu pozdě odpoledne nebo večer, nemůžete očekávat kvalitní spánek. Naopak se mohou objevit tato nepříjemná trhnutí, která jen podpoří vaši nespavost. Nutriční nedostatky jsou dost široké téma, ale důležité jsou především dobré hladiny hořčíku, železa a vápníku. Pokud budete jít zdravou a pestrou stravu, vaše tělo dostane všechny živiny, které potřebuje, a nebudete mít s těmito záškuby zbytečné problémy. Myslete na tyto faktory a jistě se v klidu a pohodlí vyspíte.