Proč při zubní prohlídce nikdy nesouhlaste s rentgenem zubů

0
(0)

Dalibor , 30. 12. 2019

Bez ohledu na to, zda půjdete na zubní prohlídku jednou za 3 měsíce, 6 měsíců nebo rok, existuje velká pravděpodobnost, že vás zubař bude nutit vždy do další sady rentgenových snímků.

To i přesto, že v podstatě je ani nepotřebujete. A co víc, ukázalo se, že tato procedura může vážně ohrozit vaše zdraví.

Žurnál Cancer (Rakovina) totiž přinesl zprávu o tom, že dentální rentgeny více než zdvojnásobují riziko rakoviny mozku !

V tomto článku se dozvíte více podrobností o dané problematice, včetně odpovědi na otázku, jak často byste si měli (pokud vůbec) nechat udělat rentgenové snímky zubů.

Největší rizikový faktor rakoviny mozku

Meningióm je druh rakoviny mozku, který postihuje membrány obklopující váš mozek.

No a nejrizikovějším faktorem pro uvedený typ rakoviny je právě ionizující záření, mezi které patří i dentální rentgen.

Toto záření proniká do buněk a poškozuje v nich DNA.

Časem se poškození akumuluje a postižené vlákna DNA mohou vytvářet zmutované geny, které nastartují rakovinné bujení.

V roce 2012 se vědci zavázaly přesně určit, nakolik rentgeny zubů přispívají ke vzniku rakoviny mozku meningiómu.

Výsledky byly alarmující:

  • Rentgenové snímky skusu horních a dolních zubů, děláno častěji než jednou za rok, zvyšují riziko rakoviny mozku o 110 až 160%.
  • Panoramatické fotografie, které zobrazují všechny horní i dolní zuby, včetně kostí sáňky a čelisti, děláno alespoň jednou ročně, zvyšují riziko rakoviny mozku o 270 až 300%.
  • Dentální rentgeny, které se začnou dělat dětem před 10. rokem života, zvyšují riziko rakoviny mozku o téměř 500%!

Jak často byste si měli nechat udělat rentgen zubů?

Podle American Dental Association (ADA - Americké dentální asociace) existuje jen velmi málo důkazů, které prokazují, že rentgeny zubů zvyšují šance na odhalení zubních kazů nebo jinak pomáhají předcházet onemocněním zubů.

Příručky ADA doporučují zubařem, aby snímky zakousne nedělali častěji než jednou za 2 až 3 roky . I to však pouze v případě, že pacient je obecně zdravý.

ADA také uvádí, že nemá význam dělat rentgen zubů u těch pacientů, kteří při běžném vizuálním vyšetření nevykazují známky zubních kazů.

Navzdory těmto doporučením, většina zubařů je nadmíru dychtivých po rentgenu a chtějí vám ho dělat současně s každou preventivní prohlídkou nebo během provádění dentální hygieny.

Nezapomínejte, je vaše právo říci "Ne, děkuji".

Pokud to uděláte, je dost možné, že tím zubaře nebo dentálního hygienika znechutíte.

Ignorujte je. Nedejte se zmanipulovat prohlášeními typu "Ale vždyť zubní kaz se může skrývat mezi zuby, kam okem nedohlédne".

Pokud nevykazuje známky zubního kazu nebo jiného problému, trvejte si na svém a ochraňte se před zbytečným zářením.

závěr

Dentální rentgeny jsou pro zubaře výborným zdrojem extra příjmu. To je zřejmě i hlavním důvodem, proč do nich tak často pacientů tisknou.

Pokud to na vás budou zkoušet, můžete jim taktně připomenout oficiální doporučení.

Řekněte jim jak jste slyšeli, případně četli o tom, že při zdravých zubech a dásních se to má dělat tak maximálně jednou za 3 roky.

👍 Tento návod je užitečný