Proč lékaři varují před rýží z předešlého dne? Čím starší rýže ohrožuje lidské tělo?

0
(0)

Tomáš , 10. 06. 2019

Mnoho lidí má rádo rýži a připravují z ní zajímavé a chutné pokrmy, ale málokoho napadne, že i rýže může být nebezpečím pro lidské tělo. Odborní lékaři varují všechny milovníky rýže před dojídáním "zbytků" z předešlého dne, protože taková rýže dokáže být pro tělo obrovskou zátěží. 

Nebezpečná rýže

Rýže, která je již několik hodin po uvaření může obsahovat nebezpečné bakterie jménem Bacillus cereus. Jedná se konrkétně o celý řetězec těchto bakterií, které mohou v lidském těle způsobit otravu. 

Tato bakterie se do rýže dostane z půdy. Tato bakterie se následně dostane do rýže a skrze tuto rýži do lidského těla, kde vznikne toxická infekce. 
Hlavním problémem je, že bakterie se v rýži udrží i přes uvaření a vysoké teploty. Jakmile rýže začne po nedojezení chladnout, začne se tato bakterie znovu a výrazně množit a rýže je této bakterie po několika hodinách doslova plná. 
Přesně z toho důvodu se stává, že pokud člověk pozře rýži z předšlého dne ,dostaví se zvracení nebo zažívací potíže. 

Ohřívaná rýže

Možná mnoho z vás napadlo, že by tuto bakterii mohla zničit mikrovlnná trouba. Bohužel ani mikrovlnná trouba tuto bakterii nezastaví. Vždy jsou některé spóry, které přežijí i teplotu 100 stupňů.

Pokud jste právě zanevřeli nad touto potravinou, nedělejte ukvapené závěry. 
Odborníci, kteří varují před tímto nebezpečím říkají, že ideální je, pokud rýži uvaříte a sníte. Pokud přece jen nějaká zbyde, měli byste rýži skladovat ihned v lednici a to nejdéle 24 hodin. 
Později rýži konzumovat již skutečně nedoporučují. 

Zajímavost

Pokud vaše rýže byla po uvaření vystavena bytové teplotě více než 1 hodinu, rozhodně se její následné konzumaci vyhněte. 
Toto pravidlo platí pro vařenou rýži, rizoto, kaši a další pokrmy z rýže uvařené.