Přírodní pomocníci proti popraskaným žilkám

0
(0)

Dalibor , 13. 07. 2020

Pojem „telangiektázie“ vám možná nic neřekne, ale pokud se v řeči nebo v článku objeví slovní spojení „popraskané žilky“, bude vám zřejmé, o jaký problém se jedná.

Jde o malé, ale rozšířené krevní cévy, které se objevují v blízkosti kožního povrchu a jsou tak dobře viditelné. Pokud je jich více a připomínají pavučinu (někdy se jim také z tohoto důvodu říká pavoučí žíly) a zejména tehdy, jsou-li viditelné na obličeji, představují pro většinu lidí významný problém. Tento problém řeší zejména ženy, ale zdaleka nejen ony.

Ačkoliv jde o relativně častou potíž, z lékařského hlediska se jedná o poměrně komplexní problém, protože typů těchto cév i příčin rozšíření je více, ať vrozených nebo získaných. K jejich vzniku mohou dokonce přispět i některé léky, což mohou potvrdit například někteří pacienti, kteří byli léčeni kortikosteroidy.

Pokud trpíte zvýšeným výskytem telangiektáz na obličeji, vaše první cesta povede samozřejmě k lékaři, který vám doporučí vyšetření a léčbu u specialisty. To však neznamená, že neexistují i přírodní pomocníci, kteří vám mohou ulevit.

Petržel

Petržel, a to kořen i nať, jsme si tak zvykli používat při vaření, že zapomínáme na to, že i takové zdánlivě obyčejné rostliny mohou mít blahodárné účinky na naše zdraví i tehdy, když je užijeme i jinak než v jídle.

Abyste získali léčivý odvar z petržele, bude zapotřebí

  • přelít hrst listů vařící vodou (100 ml),
  • nechat půl hodiny luhovat v přikryté nádobě,
  • poté přecedit, a
  • přilít mléko o pokojové teplotě (50 ml).

Do hotového odvaru namočte ručník a po jemném vyždímání jej přiložte na obličej a nechte působit alespoň 20 minut. Aby byla tato petrželová kúra účinná, měli byste proces opakovat denně po dobu 20 dní a vrátit se k němu kdykoliv, když se znovu objeví potíže.

Aloe vera

Pokud ještě nepatříte mezi pěstitele této rostliny, je načase to změnit. Nejen že je pěstování aloe velice jednoduché a doma budete mít kousek zeleně, ale aloe má téměř zázračné vlastnosti, pokud jde o její účinky na poškozenou lidskou kůži. Pomáhá například při poranění kůže, popálení, štípnutí hmyzu a lze ji také využít v boji proti popraskaným žilkám.

Utrhněte jeden list aloe, nařízněte ho podélně a uložte do ledničky, nejlépe na několik dní. Když bude list připraven, očistěte si pleť odvarem z čaje – můžete používat černý nebo zelený čaj. Takto očistěnou pleť přetřete rozříznutou stranou listu tak, abyste gel z aloe rovnoměrně rozetřeli na obličej. Nebojte se, pokud ucítíte pálení. Znamená to pouze, že aloe účinkuje, a když ji budete používat pravidelně, tento nepříjemný průvodní jev vymizí. Tento očistný proces opakujte po dobu 14 dní, a to obden.

Zelená rajčata

Přírodní látky, které lze využít v boji proti popraskaným žilkám, obsahují také zelená rajčata. Když je nakrájíte na plátky, pokladete jimi problémová místa na obličeji a necháte působit po dobu alespoň 3 minut, uvidíte, že po 10 dnech bude mít tato přírodní léčba efekt.