Při každé sklizni jahod byste měli prořezat keře

0
(0)

Dalibor , 14. 05. 2021

Drtivá většina zahradníků vám řekne, že rostliny jahodníku byste neměli stříhat jahodníky a prořezávat je. Co se týká důvodu, říká se, že jahodníky, které sestřiháte brzy, přestanou kvést a plodit, protože veškerou svou sílu dají do růstu ustřižených listů. Tento muž ale i přes nechápavé pohledy svých sousedů začal jahodníky prořezávat. Sousedi mu tuto aktivitu nejprve dlouhou dobu rozmlouvali, ale výsledek, který jahodníky udělaly, vyvedl všechny zahradníky z omylu. K čemu je tedy prořezávání jahodníků dobré? Opak je pravdou, jahodníky, které jsou pravidelně prořezávané, neustále sílí a příští rok se vám jahodníky odvděčí mnohem většími plody, kterých bude velké množství.

Co muže vedlo k risku

I přes veškerá varování odborníků i zkušených zahrádkářů, se muž prostě rozhodl vyzkoušet, co se stane s jahodníky, když bude rostlinky pravidelně sestřihávat po každé sklizni zralých plodů. Muž se rozhodl odstraňovat veškeré listy jahodníků, které nejsou úplně zdravé. To znamená, že odstraňoval veškeré uschlé, červené i žluté listy. Všechny tyto listy mohou mít právě začínající infekci, která může být pro rostlinu velmi nebezpečná, proto je mnohem lepší listy z preventivních důvodů odstranit, aby nedocházelo k úhynu rostliny právě kvůli infekci.

Prořezávání po sklizni

Právě z výše uvedených důvodů muž začal odstraňovat potenciální nakažené listy, aby nedocházelo k rozšíření infekce a následnému úhynu rostlin. Čím dříve špatné listy odstraníte, tím vyšší šanci budete mít, že se vám podaří uchránit celkovou rostlinku jako zdravou, která bude růst a plodit i příští sezónu. Pokud se o ni budete starat dobře, rostlinka se vám další sezónu odmění velkým množstvím chutných a dobrých plodů. Když rostlinky zbavíte nevhodných listů již v létě, jahodníky budou schopné se z řezu vzpamatovat a zvládnout se připravit na zimu. Díky tomu bez sebemenších problémů přečkají zimu, na jaře se probudí, začnou hojně kvést a vy si budete užívat velké výnosy.