Přestaňte používat svůj mobil před spaním! Hrůzné důsledky zdánlivě nevinných činností

0
(0)

Dalibor , 17. 11. 2019

Poznáváte se v tomhle? Prohlížíte novinky na Facebooku a divíte se nad příspěvkem kamaráda, který si stěžuje, že nemůže spát. Všimnete si, že to přidal v nočních hodinách a přemýšlíte: „Možná, že se příliš díval do mobilu?“

A pak si uvědomíte, že už jsou dvě hodiny v noci a vy ležíte v posteli, čtete Facebook na mobilu a vůbec se vám nechce spát.

Smartphony jsou nepřátelé spánku, i když si tuto krutou pravdu mnozí nechtějí přiznat. Mnohé studie prokázaly negativní dopad podobných doplňků na náš život … Nedávná 2letá studie, která zahrnovala 9846 mladých lidí od 16 do 19 let v Norsku, publikovala své ověřené výsledky v lékařském časopise BMJ Open.

Subjekty měly za úkol zapisovat délku svého spánku a také čas strávený na smartphonu během dne a hlavně věnovat pozornost době před spaním. A výsledek? Vědci přišli na to, že čím déle člověk používá elektronická zařízení, tím je riziko nespavosti výše.

„Téměř všichni dospívající potvrdili, že používají elektronické zařízení poslední hodinu před spánkem.“ Bohužel, taková je realita.

Mnoho lidí si myslí, že krátká hra před spaním jim pomůže odpočinout si po náročném pracovním dni. Ale bohužel je to právě naopak!

A jaké další problémy nám přinášejí tato zařízení?

Výzkumy ukazují, že modré světlo, které vyzařuje ze všech LED obrazovek, ovlivňuje spánkový hormon – melatonin.

Tím lze vysvětlit popularitu takových aplikací jako je „Twilight“ pro Android, který v noci automatický sníží jas. Hra „Twilight“ dosáhla více než 74 000 pozitivních recenzí v Obchodě Google Play.

Ale to je jen začátek. Norští vědci se domnívají, že elektromagnetické záření nám také zabraňuje v noci normálně spát. A také, když při smartphonu sedíte ve shrbené poloze, jak je velmi rozšířené, můžete si tím přivodit bolesti hlavy a svalů.

„Nepochybně existuje souvislost mezi spánkem a používáním elektronických zařízení,“ – prohlašují vědci. Jeden z nich pak říká: „Používání různých elektronických zařízení může přímo ovlivnit spánek zvýšením fyziologické probuzenosti.“

Jinými slovy, vliv na spánek má nejen fakt, že používáme smartphony, ale konkrétně i to, že na něm pracujete. Všechny důležité novinky na sociálních sítích mohou mít negativní vliv na váš mozek. Dokonce i neškodná hra může zvýšit tep vašeho srdce.

Dobrá zpráva je, že to můžete změnit. Všechno je to jen ve vašich rukou. Zaměňte ztrácení času se smartphonem za knihu! Pokud si neumíte vybrat mezi Kindle, nebo jednoduchým doplňkem na knihy pro smartphony, rozhodněte se určitě pro Kindle.

Čtení na telefonu nebo na obrazovce není nejlepší nápad, protože mozek může tato zařízení spojit s mnohem náročnější činností, která vás nenechá odpočívat. Ale pokud opravdu preferujete číst na obrazovce, vyberte si mobilní zařízení s dobrou obrazovkou a zapněte režim, který vám sníží jas.

Bojujte s nutkáním si před spánkem ještě jednou zkontrolovat Facebook a uvidíte jak se vám bude lépe usínat. Budete vypadat zdravěji a vyspaněji!

Pokud vám vaši přátelé znovu na Facebooku pošlou zprávu o tom, že nemohou spát, podělte se s nimi s tímto článkem. Možná se jejich život změní k lepšímu tak jako ten váš!

👍 Tento návod je užitečný