Před příchodem rakoviny děložního čípku vás bude tělo varovat. Těchto 5 signálů nesmíte ignorovat

0
(0)

Dalibor , 21. 01. 2020

Rakovina děložního čípku se v posledních letech stává obrovským strašákem všech žen. A to oprávněně! V České republice je ročně rakovina děložního čípku diagnostikována až 1100 pacientkám az toho až 400 žen ročně umře.

Jak se virus projevuje ? 

Žena bývá nakažená lidským papilomavirem (HPV) a tento virus se z 99,9% přenáší pouze pohlavním stykem. Proto bývají zejména nejvíce ohrožené mladé dívky, které ještě nemají stálého partnera. Pokud se tedy u ženy objeví tento virus, většinou si to ani nevšimne a její imunitní systém ho zničí. 

U některých žen však virus propukne v infekci a pak v nádorové onemocnění. To, že se na těle rozvíjí infekce, žena nemá šanci nijak vypozorovat, protože se žádné příznaky neprojevují. Proto lékaři apelují na to, aby každá žena chodila na preventivní gynekologické prohlídky, které bývají minimálně jednou ročně.

V momentě, kdy však tuto péči zanedbáte a infekce se rozvine ve zhoubný nádor, začínají se projevovat tyto příznaky:

Prvním příznakem bývá krvavý výtok nebo krvácení mimo menstruační cyklus a po pohlavním styku

  • Bolest v podbřišku
  • Obtíže při močení (pálení, řezání)
  • Krvácení z močové trubice či konečníku
  • Také otoky dolních končetin

Pamatujte však, že tyto příznaky se objeví až v pokročilejším stádiu nemoci. V počáteční fázi je rakovina děložního čípku víceméně bez příznaků. Proto dbejte na své zdraví a pravidelně navštěvujte svého gynekologa!

 

 

👍 Tento návod je užitečný