Pozor, zahrádkáři: Tady je důvod proč je důležité v letě stříhat rajčata a návod jak to udělat správně

0
(0)

Dalibor , 18. 06. 2020

Rajčata jsou jednou z nejpopulárnějších plodin, takže jejich pěstuje téměř každý zahrádkář.

Peče o rajčata

Ne každý však ví, jak se o rajčata správně pečovat a jak je správně stříhat. Stříhání je třeba zejména proto, aby nadbytečné listy neodebírali rostlině živiny a také aby spodní listy nezačaly hnít. Stříhání listů se zdá být jednoduché, ovšem i zde platí, že je třeba dodržovat určitá pravidla, abychom nenadělali více škody, než užitku.

Začínající pěstitel může mít mylnou představu, že čím je keř rajčata hustší a čím více výhonků má, tím větší bude úroda. Toto však není tak úplně pravda, protože pokud má rostlina příliš mnoho výhonků a zelených částí, spotřebuje více živin a plody budou pravděpodobně menší, bude jich méně a může to ovlivnit i chuť.

Spodní listy, které jsou často poměrně velké, také narušují cirkulaci vzduchu ve spodní části rostliny, což může vést k rozvoji plísňových infekcí.

Výhody stříhání rajčat

Prvním plusem je to, že po odstranění spodních listů se rostlina stává trochu otevřenější, vzduchové masy volně cirkulují i ​​ve spodní části keřů a vlhkost se normálně odpařuje. Tím se snižuje riziko plísňových onemocnění.

Druhou výhodou je to, že odstraněním přebytečných částí vegetativní hmoty rajčatového keře mírně snižujeme odpařování vlhkosti samotnými rostlinami a tím pádem snižujeme i spotřebu energie, což vede ke stimulaci růstu plodů.

Jak správně stříhat rajčata

Nezapomeňte, že nic se nesmí uspěchat. Pokud byste totiž odstranili přebytečné výhonky hned po výsadbě sazenic, může to zhoršit stav rostliny a zpomalit její růst. Listy ve spodní části můžete odstranit pouze tehdy, když sazenice rostou a jsou dostatečně silné. Může to trvat 7 až 10 dní.

Předtím než přistoupíte k odstranění rajčatových listů, zkontrolujte nejprve všechny rostliny a odstraňte spodní listy, které z nějakého důvodu začali vysychat a žloutnout. Při těch je totiž větší riziko infekce. Teprve potom odstraňte dolní listy ze zdravých rostlin.

Je vhodné odstranit spodní listy, ale nedělejte to v chladném nebo zamračeném počasí. Naopak, udělejte to za příjemného slunečného dne. Faktem je, že za přítomnosti slunečního záření se rána na zbývajícím místě bývalého listu bude hojit mnohem rychleji a riziko infekce bude minimální.

Když začnete odstraňovat dolní listy, nebuďte příliš horlivý abyste rostliny nepoškodily.

Listy raději v průběhu týdne odstraňte na dvakrát.

Pouze takové pomalé odstraňování listů nepoškodí rostliny. Na stříhání použijte ostrý nástroj.

První vlna odstranění listů se bezpečně provést poté, co byly květiny opyleny. Druhá vlna se může uskutečnit, když se už rajčata začínají zbarvovat do červena. Takto nasměrujeme maximální množství výživy do plodů, ale současně s odstraněním nadbytečných listů je důležité snížit zálivku, protože nadměrná vlhkost může způsobit praskání plodů. Pokud často prší, rajčata vůbec nezavlažujte a často kyprou půdu, aby se zvýšilo odpařování a zabránilo promočení.

Odstranění spodních listů rajčat je tedy nezbytné a vyřeší řadu problémů - zajistí lepší výživu pro plody, zlepší jejich chuť, plody budou větší a navíc snížíte riziko nemocí.

Kromě spodních listů odstraňte i všechny sekundární výhonky.

👍 Tento návod je užitečný