Popraskané paty, mozoly a křečové žíly? Vyrobte si léčivý prostředek jen ze dvou ingrediencí!

0
(0)

Tomáš , 26. 08. 2021

Popraskané paty jsou letním trápením, protože vypadají nevzhledně v otevřených sandálech, ale hrozí též riziko infekcí. V podzimním a zimní období navíc uzavřené boty způsobují prohlubování potíží a rozšiřování houbových infekcí v otevřených rýhách. Stejné je to s křečovými žilami, které nejsou estetickým problémem, ale vážnou zdravotní komplikací často související s vysokým krevním tlakem a mohou se rozvinout do bércových vředů, proto je nutné o nohy svědomitě pečovat. A jak? Ideálně pomocí lehce dostupných prostředků!

Nejen obličej si zaslouží péči

Ošetřit obličej nezapomenete ráno ani večer, ale co ostatní části těla? Zaslouží si přece také vaší péči! Tím spíše nohy, které vás nosí po celý dlouhý den! U popraskaných pat navíc hrozí riziko vážné infekce v létě, ale plísňových onemocnění naopak na podzim a v zimě, kdy jsou nohy uzavřené dlouhé hodiny v pevných botách, více se potí a plísně mají ideální prostředí pro množení. Vhodné je proto pravidelně nohy ošetřovat, nejen paty, ale také oblasti s výskytem křečových žil, kterým pomůže vyrobená léčivá pasta!

Křečové žíly jsou zdravotním problémem

Varixy nebo žilní městky nevypadají nejlépe, a především ženy s nimi mají problém. Nejde ale o estetiku, jedná se o vážné zdravotní potíže, kterým se musí věnovat patřičná pozornost. Je to důkaz častého cévního onemocnění, kdy dochází k zanášení tepen a cév, jejich zablokování vlivem špatného krevního oběhu nebo vysokého krevní tlaku a vysoké hladiny cholesterolu. Právě v těchto případech napomůže roztok na bázi aspirinu, který mimo jiné snižuje srážlivost krve a brání shlukování krevních destiček, používá se proto na ředění krve u pacientů po srdečních infarktech.

Recept na pastu z aspirinu

Na přípravu této léčivé pasty budete potřebovat pouze dvě ingredience. Připravte si:

  • alkohol 40 % a více – 250 ml
  • aspirin – 10 tablet

Příprava a použití léčivé pasty

Vložte tablety aspirinu do hmoždíře a pomocí tloučku je rozdrťte. Můžete použít také obyčejný igelitový sáček, do kterého dejte tablety, a rozdrťte pomocí válečku. Vsypejte do misky, poté postupně přidávejte alkohol a vymíchejte hladkou pastu.

  • Při křečových žilách nanášejte na postiženou oblast, nechte působit asi 30 minut, poté důkladně opláchněte studenou nebo vlažnou vodou.
  • Při popraskané kůži na chodidlech, rýhách nebo mozolech naneste pastu na nohy večer před spaním. Převažte gázou nebo prodyšnou látkou, přikryjte ponožkami a nechte působit přes noc, ráno omyjte teplou vodou.

Léčebnou kúru opakujte dle potřeby. Vhodné jsou také koupele z epsomské soli, které uleví bolavým nohám a napomohou odstranit otoky. V případě vysokého krevního tlaku je vhodné stav konzultovat s lékařem, napomůže změna životního stylu včetně:

  • zvýšení fyzické aktivity;
  • snížení konzumace soli ve stravě;
  • omezení pití alkoholu, kávy a kofeinových nápojů.

👍 Tento návod je užitečný