Poslouchejte své tělo. Pokud máte potíže s ledvinami, může za nimi být některá z uvedených příčin.

0
(0)

Dalibor , 21. 09. 2020

Zdravá strava je zvláště v poslední době poměrně velkým tématem a začíná se k ní hlásit stále více lidí. Na druhou stranu však značná část obyvatelstva nevolí právě ideálně sestavený jídelníček ani pro sebe, ani pro své děti.

Ve složení často nebo dokonce denně konzumovaného nezdravého jídla jsou tak ve velké míře zastoupeny především

· tuky,

· cukry, a

· sodík.

Jen málokdo si uvědomuje, jak tím z dlouhodobého hlediska škodí zdraví, a to nejen svému, ale také zdraví svých dětí, kterým rodiče tyto nezdravé, až škodlivé potraviny sami kupují.

Jedním z orgánů, který na výše popsaný styl života nejvíce doplácí, jsou ledviny, jejichž primárním účelem je filtrovat toxické látky a odvádět je pryč z těla. Pokud dochází k jejich systematickému přetěžování, může dojít k jejich dysfunkci, případně úplné ztrátě funkčnosti, kdy je již nezbytná dialýza.

Abyste se sami nedostali do situace, kdy vám ledviny přestanou správně fungovat, uvádíme nejčastější příklady chybného chování, jehož redukcí můžete svůj zdravotní stav sami výrazně zlepšit.

Příliš malý příjem tekutin

Jak již bylo uvedeno výše, ledviny zajišťují odvod škodlivých látek z těla. Aby mohly tuto nezastupitelnou úlohu vykonávat, potřebují k tomu tekutinu, tedy moč. Pokud však člověk dostatečně nepije, logicky se zhorší také detoxikační, očistná funkce ledvin a taková osoba bude více vystavena riziku onemocnění. Navíc se v ledvinách mohou začít vytvářet ledvinové kameny.

Příliš mnoho sodíku

Nejen příliš cukru a tuků, ale také sodíku je pro ledviny jednoznačně nebezpečné. Pokud příliš solíte nebo pravidelně konzumujete potraviny s vysokým obsahem soli, zvyšujete tak množství sodíku v moči, což může, podobně jako u dehydratace, vést k tvorbě ledvinových kamenů. Přílišné množství sodíku zvedá také krevní tlak, což není žádoucí.

Alkohol bez míry

Dysfunkci ledvin máme obvykle spojenou s alkoholismem. Aby však alkohol narušil funkci ledvin, nemusí jít o případ učebnicového alkoholika, postačí totiž nadměrná, pravidelná konzumace alkoholu. Navenek se v některých případech může zdát, že dotyčný nemá v důsledku pití žádné zdravotní potíže, ale v obdobných případech může dojít až k chronickému selhávání ledvin.

Kofeinové nápoje jako základ pitného režimu

Konzumace kofeinu v nadměrném množství zatěžuje ledviny a má negativní vliv na jejich činnost. Navíc tak dochází k nežádoucímu růstu krevního tlaku. Problémem je zejména situace, kdy někteří lidé při pocitu žízně sáhnout spíše po nápoji obsahujícím kofein než například po vodě.