Jemňoučké palačinky od babičky, které se rozplývají v puse a na pánvi se netrhají ani nepřipalují.

0
(0)

Dalibor , 04. 03. 2021

Dva jednoduché recepty na výborné dezerty.

Palačinky s vanilkovým krémem

Pro přípravu palačinkového těsta budete potřebovat:

  • 500ml mléka
  • 200g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíci cukru
  • špetku soli
  • 1 lžičku prášku do pečiva

Všechny přísady důkladně promíchejte a těsto nechte půl hodiny uležet. Naběračkou nalévejte těsto na rozpálenou pánev a palačinky opékejte z obou stran. Pokud máte kvalitní pánev, nebudete potřebovat ke smažení další olej. Hotové palačinky skládejte bokem na hromádku. Připravte si vanilkový krém, na ten budete potřebovat:

  • 500ml mléka
  • 3 lžíce mouky
  • 2 vejce
  • 70g másla
  • vanilkové aroma

Mléko s moukou, vejci a několika kapkami vanilkového aroma vařte na mírném plameni, dokud směs nezhoustne. Odstavte hrnec z plamene a vmíchejte na kostky nakrájené máslo. Abyste získali dokonale hladký krém, použijte šlehač. Palačinky naplňte krémem a stočte do ruliček. Pokud se vám nechce vařit krém, palačinky můžete samozřejmě naplnit čímkoliv, co doma najdete, třeba nutelou nebo marmeládou.

Rohlíčky s makovou nebo ořechovou náplní

Toto těsto je velice univerzální. Rohlíčky nebo šátečky, sladké i slané varianty – zkuste je naplnit třeba špenátem. Fantazii se meze nekladou! Na těsto budete potřebovat:

  • 1 hrnek smetany
  • 250g margarínu
  • půl lžičky jedlé sody
  • 2 – 4 hrnky mouky

Na začátek nasypte do mísy 2 hrnky mouky. Přidejte máslo a míchejte ho s moukou, postupně budou vznikat drobky. Přidejte sodu, znovu promíchejte a přilijte smetanu. Těsto zpracováváme ručně hnětením a přidáváme po troškách mouku. Konzistence těsta by měla být nakonec tuhá, asi jako uvařený houskový knedlík. Nakonec do těsta možná nasypete i další 2 hrnky mouky, záleží na její kvalitě. Tuhé těsto přikryjte potravinářskou folií a dejte ho do lednice alespoň na hodinu.

Připravte si náplně. Na makovou náplň kupte mletý mák, nebo ho umelte v mlýnku na kávu. Uvařte ho v mléce a přidejte cukr podle chuti. Ořechy namelte a smíchejte s cukrem. Aby byla ořechová náplň vláčná, můžete přistrouhat jablko. Ať děláte náplň jakoukoliv, myslete na to, aby byla dost sladká. V těstě totiž cukr není.

Těsto vyválejte válečkem na tloušťku asi 1mm. Vykrájejte trojúhelníky, naplňte náplní a stočte do rohlíčků. Pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 10 – 15 minut. Nečekejte, že rohlíčky zezlátnou, zůstanou světlé! Není v nich totiž cukr, který by pečením hnědl.