Nepřidávejte ji jen do limonád: Nejlepší bylinka na hubnutí a pro zdravé srdce, cévy a pokožku – všímat by si ji měli hlavně ženy!

0
(0)

Dalibor , 12. 07. 2020

Máta má blahodárné účinky nejen na trávení a žaludeční problémy. Mátový čaj vypitý před jídlem podpoří chuť k jídlu, po zas usnadní trávení. Využijete ji při nachlazení, ale i na výplachy ústní dutiny. Herpes ošetřen v počáteční fázi nepropukne v plné míře.

Existuje 10 minerální vlastnosti máty, které jen málo lidí vědí

Léčba nachlazení

Během epidemie chřipky a rýmy je šálek mátového čaje spolehlivým pomocníkem. Mentol, který je obsažen v jejím složení, usnadňuje dýchání při nachlazení a ulevuje od bolesti v hlavě. K přípravě čaje je třeba, aby byla během louhování šálek přikrytá hadříkem. Malá lžička sušených listů se přelije sklenicí vařící vody. Pohár přikryjeme a necháme pár minut louhovat.

Posiluje srdce

Čaj s mátou a medem je užitečný při onemocněních srdce a cév (používá se jako podpůrná léčba). Zlepšuje srdeční rytmus, podporuje zdraví celé cévní soustavy.

Pro zdraví žen

Mnoho žen ocení šálek mátového čaje nebo mátovou limonádu. Během menstruace pomáhá snižovat bolest, mají analgetický účinek. Mužům se větší dávky mátového čaje nedoporučují, protože mohou snížit hladinu mužských hormonů.

Během těhotenství

Již před mnoha lety se pití čaje s mátou považovalo za nejlepší zbraň před toxikózy pro těhotné. Ale s čajem to nepřehánějte, může snížit proces lákací – ne více než 1 šálek 2-3 x týdně.

Ztratíte hmotnost

Nápoj s mátou je schopný potlačit žízeň, ale také je výborný na doplnění tekutin v těle. Také to pomáhá snižovat pocit hladu. Složení máty obsahují esenciální oleje, které pomáhají otupit hlad. Pokud chcete zhubnout, pak čaj s mátou, nebo voda s mátou je tou pravou volbou. Mnoho odborníků na výživu doporučuje v případě hubnutí sáhnout i po mátě.

Zlepšení trávení

Mátový čaj chrání před pálením žáhy, zlepšuje fungování střeva.

Zbavte se z bolesti zubů

Čaj s mátou používaný k vyplachování ústní dutiny pomůže zbavit se stomatitidy a zmírnit bolest zubů.

Uklidňující účinek

Mátový čaj je schopen uklidnit nervy, relaxovat, chrání z negativní vlivy na organismus.

Z migrény

Mnoho lidových léčitelů doporučuje čaj s mátou používat k uklidnění bolesti hlavy.

Zlepšuje stav pokožky

Složení máty má antibakteriální účinek a je široce používána ke zlepšení stavu pokožky. Odvar z máty pomáhá zmírnit svědění, záněty a vyrážky.

Mátový repelent

Příjemné bylinkové vůně klíšťatům zkrátka nevoní. Zatímco vy si mátu vychutnáváte v mojitu, čaji nebo bonbonech, pro kleště je vůně mentolu přímo odporná. Život jim proto znepříjemní repelent z 20 kapek mátového oleje a dvou hrnků vody.

Mátová tinktura a mátový olej

Zavadnuté lístečky máty naložíme do kvalitního rostlinného oleje a macerujeme asi 14 dní na slunném místě. Občas promícháme, pak přecedíme. Zavadnuté znamená, že jsou ponechány na vzduchu přibližně půl dne.

Olej používáme na jemné promasírování svalů – ty při bolestech hlavy, potírání zad a hrudníku při zahlenění nebo rýmě a kašli. Mátový olej potěší i vaši pokožku. Pomáhá uklidňovat kožní neduhy a můžete si z něj udělat i masáž hlavy – prokrví kůži a osvěží vlasové kořínky.

Jako výborná prevence působí mátová tinktura. Hrst mátových lístečků zalijeme kvalitním alkoholem a necháme za oknem na slunném místě macerovat asi 1 měsíc. Občas promícháme a poté slijeme.

Tinkturu užíváme asi 20 kapek 3x denně při bolestech hlavy, krku, při nadýmání, kašli, nespavosti, pro podporu dobré funkce jater, slinivky a močových cest. Opět doporučuji konzultovat užívání tinktury s lékařem.

Pokud chcete z tinktury odstranit alkohol, stačí ji nakapat do horkého čaje nebo do vody, alkohol se rychle vypaří.

👍 Tento návod je užitečný