Nejúčinnější způsob jak se zbavit pupínku na obličeji

0
(0)

Dalibor , 19. 10. 2022

"Nevypadá to tak špatně, jak si myslíš." To vám řekne vaše nejlepší kamarádka, když se jí zeptáte, jestli je vidět ten pupínek, který si zuřivě hlídáte, aby vám nepraskl, a nemýlí se. Jistě, obraz abscesu, který se vám objeví na tváři, je lepší než to, co si myslíte, že vidíte v zrcadle, nicméně to není to, co chcete.

Když se "prokletý" pupínek objeví náhle, natož den před důležitou událostí, raději ho nemačkejte, ať se to zdá jakkoli lákavé. Zpočátku se může zdát, že tím rychleji zmizí, ale ve skutečnosti se hojí hůře.

Samozřejmě je pravda, že pokud nic neděláte, neznamená to, že to zázračně zmizí. Ale alespoň se vyhnete nové jizvě na tváři.

Co navrhují odborníci?

Podle dermatoložky Suzanne Friedlerové je nejlepší léčbou prevence. Abyste se vyhnuli skvrnám, musíte dodržovat správnou péči o pleť, kterou byste neměli denně zanedbávat.

Zároveň byste měli sledovat, co je příčinou akné, a snažit se zlepšit svůj životní styl a návyky. Samozřejmě to není řešení pro právě vzniklý pupínek, protože žádný stroj času vám není po ruce. Co tedy můžeme dělat v praxi?

Jak se vypořádat s pupínkem, který se právě objevil?
Poté, co se vyhnete vyražení pupínku, je dalším tipem, kterému byste měli říct "ne", zubní pasta. Možná vám to poradila vaše babička, protože tehdy byl tento domácí recept v módě, nicméně zubní pasta by měla zůstat na kartáčku, protože může způsobit nepříjemné pocity na kůži a zobrazit černé skvrny v oblasti. Co použít v případě, že se pupínek objeví pozdě v noci?

Benzoylperoxid

Jedná se o jednu z nejznámějších složek určených na pupínky, protože ničí bakterie, které způsobují akné. Protože je poměrně aktivní a může způsobit nepříjemné pocity v obličeji, je nejlepší používat jej s opatrností a po vyzkoušení na krku nebo na předloktí, zda nedochází k reakcím. Proto je nejlepší zvolit produkt, který tuto složku obsahuje a funguje jako lokální léčba.

Kyselina salicylová

Další známá složka bojující proti akné, která je velmi oblíbená v lokálních kúrách, čisticích mýdlech a dokonce i v sérech. Kyselina salicylová má v podstatě protizánětlivé účinky, odstraňuje odumřelé buňky a může také léčit cystické akné.

Náplast na pupínky

I když je to trend posledních dnů, je to dobrá možnost, jak se zbavit pupínku z předchozího dne. Zejména náplasti na pupínky, které jsou vyrobeny z hydrokoloidů, dokáží z pokožky nasát vlhkost a vsát ji do gelu, , čímž ji odstraní z povrchu pokožky.

Zároveň udržují kůži sterilní a zabraňují zánětům, i když nezabíjí bakterie. Navíc nezapomeňte, že nejdůležitější je, abyste se do oblasti nedostali nečistýma rukama.

Hydrokortizonový krém

Pokud však potřebujete něco okamžitého na zakrytí skvrny, Friedler doporučuje použít velmi malé množství hydrokortizonového krému. Měli bychom však poznamenat, že lékařka zdůrazňuje, že lokální steroidy mohou po nadměrném používání způsobit ztenčení kůže.

Zdroj: newsitamea.gr

👍 Tento návod je užitečný