Jaký je rozdíl mezi dnešním chlebem a tím pečený za socialismu?

0
(0)

Dalibor , 17. 02. 2021

Pokud jste v dětství vyrůstali za socialismu, pak si jistě vzpomenete na vůni a chuť čerstvě upečeného chleba, který jste ráno se svou maminkou kupovali v pekárně. Pamatujete si ještě jeho výbornou chuť? A proč dnešní chléb už není tak dobrý?

Chléb, který můžete koupit v dnešní době, je průmyslově připravovaný, alespoň v těch větších obchodech. Sice můžete nakoupit čerstvé pečivo nejrůznějších druhů v kteroukoliv denní i noční hodinu, avšak nikdy nebude chutnat tak dobře, jako za starých časů ruční výroby.

Historické pekárny měly své kouzlo

Možná bude jedním z důvodů, proč chléb za socialismu chutnal tak dobře, fakt ruční výroby. Tehdejší pekárny voněly již od brzkého rána a hned po otevření měly k dispozici naprosto čerstvé a ještě teplé pečivo. Možná si také vybavujete, že ještě před příchodem domů jste po cestě z pekárny ujídali kousek čerstvého chleba, jelikož se jeho vůni zkrátka nedalo odolat.

Dalším důvodem, proč pečivo s době socialismu chutnalo lépe, jsou kvalitní suroviny. Právě díky ručnímu, poctivému zpracování a kvalitním surovinám byl výsledný produkt vláčný, měkký, voňavý a tolik chutný.

Oblíbenou pochoutkou byl chléb s cukrem

Vybavujete si ještě dobu, kdy nebylo džemu nazbyt? V té době si děti namáčely krajíc chleba do vody a poté na něj sypaly cukr. Tato sladká pochoutka z čerstvého chleba byla výtečnou alternativou krajíce chleba s marmeládou. Oblíbenou pochoutkou byl také krajíc chleba obalený a opečený ve vajíčku s vanilkovým cukrem na vrchu. Možná se vám zdá tato kombinace zvláštní, pokud ji ale vyzkoušíte, už nikdy nebude chtít chléb ochutnat na jiný způsob.

Vůně čerstvého chleba se zkrátka jen tak jiné vůni nevyrovná. Vyvolává v nás pocit nostalgie a vzpomínek na dětství nebo v nás může probouzet chutě dosud nevídané. Vyzkoušejte tyto tipy na ochucení čerstvého pečiva a zavzpomínejte tak na své dětství.