Takto mě naučil skladovat česnek náš soused Pepa, který je dlouholetý zahradník. Česnek tak vydrží až do jara.

0
(0)

Tomáš , 25. 09. 2021

Pěstování česneku je jednou z běžných činností, kterou dělají lidé, kteří vlastní zahradu. Domácí česnek je totiž mnohem lepší, než ten kupovaný. Má ostřejší chuť, výraznější aroma a mnohem více cenných látek. Sklízíme jej ale všechen najednou, a tak je zapotřebí vymyslet způsob, jak jej využít. Můžete jej skladovat v bedýnkách, nebo použít do různých receptů (česnek v soli, mouce, oleji) anebo na to jít chytře a uchovat si ho až do té doby, kdy budete sklízet česnek nový.

Skliďte, až přijde ten správný čas

Aby měl váš česnek co největší životnost, je zapotřebí, abyste jej sklidili v čase, kdy je k tomu vhodné období. Tedy když je česnek zralý tak akorát. Nesmí být ani brzo, protože to je česnek ještě příliš mokrý, ani pozdě, protože to pak hrozí různé choroby a vysychání česneku. Jakmile začne nadzemní zelená část česneku polehávat, je to znamení, že česnek již brzy bude zralý. Teprve po uschnutí listů jej můžete vykopat a nechte jej uschnout ve stínu – například zavázané ve svazcích.

Jak na skladování

Česnek, který je dobře usušený a nejsou na něm žádné známky nemoci, můžete dát do síťovaného pytle, který zajistí dostatečný přístup vzduchu. V tuto chvíli by česnek měl mít stonek dlouhý 10 cm. Příliš dlouhé stonky tedy zkraťte. Tento pytel zavěste na tmavé a chladné místo – ideálně ve sklepě. Pomoci může ale také tmavá chodba nebo spižírna. Kdybychom česnek skladovali ve velkém teple, vyklíčil by.

Další skladování

Na začátku ledna zkraťte stonek česneku tak, aby měl délku 2 až 2,5 cm. Kořeny spalte zapalovačem. Díky tomu předejdete hnilobě česneků. Nyní si připravte dřevěnou bedýnku. Její dno vyložte polyetylenovým sáčkem a poté papírem. Na něj naskládejte paličky česneku. Takto můžete uložit ve spíži nebo také ve sklepě (což je ideální možnost). Díky tomuto opatření vydrží česnek až do příštího jara či dokonce léta.