Jak se efektivně zbavit chrápání

0
(0)

Dalibor , 19. 10. 2022

Chrápání je rozhodně nepříjemné, zejména pro ty, kteří se snaží spát vedle chrápajícího člověka.

Může však být také příznakem obstrukční spánkové apnoe, což je potenciálně závažné onemocnění, které způsobuje opakované zástavy dechu během noci.

"Chrápání a apnoe jdou často ruku v ruce," říká otolaryngolog Dr. Tony Reisman, M.D.

Dr. Reisman vysvětluje, proč je důležité najít řešení chrápání a jak s tímto problémem bojovat, aby si všichni mohli v klidu odpočinout.

Co způsobuje chrápání

Chrápat může každý - muži, ženy i děti.

"Chrápání je u dětí poměrně časté," říká doktor Reisman. Častěji se však vyskytuje u mužů a lidí s nadváhou. A s přibývajícím věkem se často zhoršuje.

Chrápání vzniká, když je během spánku bráněno dýchání. Když se vzduch snaží projít měkkými tkáněmi, ty vibrují a způsobují charakteristický zvuk chrápání.

Někteří lidé se narodí se strukturálním problémem, který způsobuje chrápání ve spánku. Obvykle je však chrápání způsobeno nějakou příčinou, jako je např.:

  • Obezita/nadváha
  • strukturální problémy nosu, například křivá nosní přepážka.
  • Zvětšené mandle nebo adenoidní výrůstky
  • Chronické přetížení a kongesce
  • Chrápání a spánková apnoe

Samotné chrápání není škodlivé. Může však být příznakem obstrukční spánkové apnoe. Tato porucha spánku způsobuje, že každou noc na několik vteřin přestanete dýchat, a to stále dokola.

Pokud trpíte spánkovou apnoe, pravděpodobně se po noci probouzíte a cítíte se unavení. Během dne se můžete cítit ospalí a těžko se soustředit v práci nebo ve škole. U některých lidí se během dne objevuje náhlá ospalost, která zvyšuje riziko autonehody nebo pracovního úrazu.

Pro lidi se spánkovou apnoe je chrápání zdravotním problémem. Neléčená spánková apnoe může vést k závažným zdravotním problémům, včetně:

  • Vysoký krevní tlak (hypertenze)
  • Mrtvice
  • Diabetes
  • Srdeční problémy, včetně srdečního selhání a infarktu

Co můžete udělat proti chrápání

Existuje několik způsobů léčby chrápání v závislosti na jeho příčinách. Zde je několik domácích prostředků, které vám pomohou přirozeně zastavit chrápání.

1. Zdravá tělesná hmotnost

"Nadváha je jednou z hlavních příčin chrápání u dětí i dospělých," říká Dr. Reisman. Během spánku může tuková tkáň v krku při uvolnění krčních svalů blokovat dýchací cesty. Snížení hmotnosti může tento tlak snížit.

2. Buxoma nebo chronická rýma

U lidí s chronickým ucpáním nosu mohou léky, jako jsou antihistaminika nebo steroidní nosní spreje, pomoci snadno dýchat a omezit chrápání.

3. Poloha při spánku

Zkuste zvednout matraci na posteli, na které spočívá vaše hlava. Ležení na boku namísto na zádech může také způsobit menší chrápání.

4. Otevřete nosní průchod

Otevření nosních dírek v noci může pomoci snížit chrápání. Samolepicí nosní pásky, které se umísťují na nosní můstek a udržují nosní dírky otevřené, zlepšují proudění vzduchu. Další možností jsou nosní dilatátory, které se vkládají do nosních dírek a rozšiřují nosní otvor. Proužky i dilatátory jsou levná řešení a lze je snadno sehnat v lékárně.

5. Přestat kouřit

Přestat kouřit je jedna z nejlepších věcí, kterou můžete pro své zdraví udělat. Kromě snížení krevního tlaku a zvýšení hladiny energie může také pomoci snížit chrápání. Proč? Zlepšuje totiž ucpání nosu, což má významný vliv na vaše chrápání.

6. Omezte nebo se vzdejte alkoholu

Obecně platí, že nepít před spaním je dobrý nápad pro kvalitu spánku. Při chrápání je obzvláště užitečný. Alkohol může způsobit uvolnění svalů dýchacích cest během spánku, proto se mu několik hodin před spaním vyhněte.

Zdroj: Iatropedia.gr

 

👍 Tento návod je užitečný