Jak rozluštit smysl kódů na ovoci a zelenině a vyhnout se těm potenciálně nebezpečným

0
(0)

Dalibor , 13. 07. 2020

Pokud se při nákupu ovoce a zeleniny v obchodě zajímáte o to, zda kupujete organické plody nebo naopak plody geneticky modifikované, vypěstované za použití herbicidních a fungicidních přípravků a chemických hnojiv, pak byste měli svou pozornost zaměřit na nálepky, které na ovoci a zelenině často bývají a mohou leccos prozradit.

Co prozradí kódy

Prvním vodítkem bývá kód, který se liší podle počtu číslic.

Pokud je kód čtyřmístný a první číslice je 3 nebo 4, znamená to, že se jedná o plodinu vypěstovanou za použití běžných postupů.

Pokud chcete znát označení ovoce nebo zeleniny, které kupujete, podívejte se na poslední čtyři znaky kódu, které vždy určují druh. Například banány vždy ponesou označení 4011.

Někdy naleznete na plodu kód pětimístný. Pokud je první číslicí číslice 8, jedná se o zeleninu nebo ovoce geneticky modifikované. Náš oblíbený banán tak bude mít v takovém případě kódové označení 84011.

Zaradovat se můžete, pokud je první číslicí pětimístného kódu číslice 9, ta totiž znamená, že jde o organickou plodinu. Logicky tak organicky pěstované banány budou mít označení 94011.

Ano, je pravda, že organické ovoce a zeleninu lze kromě kódu obvykle bezpečně poznat také podle vyšší ceny. Z vědeckých studií však vyplývá, že konzumace pesticidů, které bývají obsaženy v plodech, které nejsou organické, může způsobit závažné zdravotní problémy zejména u dětí, ale také u nemocných nebo jinak oslabených osob. Pokud se jedná o konkrétní zdravotní problémy, může se jednat např. o rakovinu nebo poruchy nervového systému.

Které plody raději vždy organické

Vzhledem k rizikovosti obsahu nežádoucích látek (zejména pesticidů) při jejich neorganickém pěstování je vždy vhodnější sáhnout po organických plodech zejména u:

  • okurek
  • cherry rajčátek
  • špenátu
  • brambor
  • jahod
  • hroznového vína
  • jablek, a
  • broskví a nektarinek.

Nejvíce se doporučuje brát ohled na způsob pěstování u jablek, broskví, nektarinek a brambor. U těchto tak obecně oblíbených plodin hrozí největší obsah reziduí pesticidů vůbec.