Jak překonat sezóní deprese

0
(0)

Dalibor , 19. 10. 2022

Proč je naše nálada v tomto ročním období "zkažená"? Jaké jsou důvody, proč mnozí z nás trpí depresemi? Jaké příznaky nás budou trápit a jak se můžeme cítit lépe?

Jak se den zkracuje a společenských setkání ubývá, naše nálada se stává depresivnější, upozorňují odborníci.

Konec léta, začátek nového školního roku, stále kratší a kratší den, "uzavírání" a návrat k rutině, to vše představuje pro tělo obzvlášť stresující přechodné období. V kombinaci s poruchami biologických hodin v těle se dá očekávat, že nás ovládnou pocity melancholie a naše nálada bude špatná.

Sezóní afektivní porucha

Postupně, jak se den stále zkracuje, se melancholie a poruchy nálady někdy objevují v závažnějších formách, jako je sezónní afektivní porucha neboli "zimní deprese" nebo SAD (Seasonal Affective Disorder). Tento jev se může vyskytovat s frekvencí u jednoho z 20 dospělých, ale jak upozorňují odborníci, melancholické nálady v tomto ročním období se nevyhýbají ani dětem.

Jak upozorňuje Dr. Amit Etkin, profesor psychologie a psychiatrie na Stanfordově univerzitě, září je obzvláště nebezpečné období pro děti, které přecházejí z bezstarostného režimu plného procházek a her na strukturovaný denní režim, nabitý program a spoustu povinností.

Zimní deprese

Dr. Etkin navíc upozorňuje, že množství letních aktivit, které často odvádí pozornost lidí od možných problémů s duševním zdravím, na podzim a v zimě mizí, a tak se uvolňuje prostor pro to, aby se případné problémy s duševním zdravím znovu objevily.

V závažnějších případech může mírně depresivní nálada v tomto ročním období přerůst v něco závažnějšího, tzv. zimní depresi nebo syndrom SAD.

Mezi příznaky sezónní deprese patří: snížená energie, ospalost, přejídání, přibývání na váze, intenzivní chuť na sacharidy a sociální stažení. Jednoduše řečeno, postižený se cítí špatně a je depresivnější než obvykle.

Vyvrcholí v prosinci

Obvykle začíná v polovině nebo na konci září a může vrcholit v prosinci. Odhaduje se, že toto onemocnění postihuje 5 % dospělé populace a téměř každý pátý dospělý starší osmnácti let hlásí výkyvy a změny nálad během chladných měsíců.

Podle odborníků jsou náchylnější a zranitelnější ti, kteří již trpí duševním onemocněním, mladí lidé, ženy a lidé žijící v oblastech, kde je v zimě málo slunečního svitu.

Biologické hodiny hrají klíčovou roli v tom, jak střídání světla a tmy ovlivňuje náladu. "Světlo v našem prostředí ovlivňuje naše biologické hodiny," vysvětluje Dr. Etkin s tím, že někteří lidé jsou na změny cirkadiánních rytmů citlivější než jiní a tito lidé v chladných zimních měsících častěji trpí emoční sezónní afektivní poruchou.

Jak ji zmírnit?

Přestože neexistuje žádná konkrétní metoda, jak se vypořádat se zimní depresí, můžeme podniknout některé kroky, které její dopady zmírní.

Pokud jde o děti, je vhodné, aby si rodiče všímali jakýchkoli náhlých změn v jejich chování. Pokud se dítě na začátku školního roku chová náladově nebo má tendenci se dlouhodobě uzavírat do sebe, mohou rodiče vyhledat lékařskou pomoc.

Dospělým, kteří s přibývajícím časem pociťují depresivní náladu, mohou pomoci následující neléčebné postupy:

-Zkrášlete vnitřní prostředí svého domova nebo kanceláře, jak jen to bude možné.

-Dodržujte pravidelný spánkový režim, pokud je to možné, a choďte spát každý den ve stejnou dobu.

-Cvičení nejlépe venku 3-4 hodiny před spaním.

-Vychutnávejte si slunce co nejvíce a choďte ven při každé příležitosti.

Vystavení světlu je považováno za klíčové pro zlepšení nálady, proto je fototerapie (zahrnuje vystavení umělému jasnému světlu, které je podobné slunečnímu světlu) jednou z metod léčby zimní deprese, která se praktikuje hlavně v severnějších zemích.

Zdroj: ygeiamou.gr