Nás řezník ze vsi mi poradil, jak poznat kvalitní uzeniny , které mají dostatek masa.

0
(0)

Tomáš , 23. 09. 2021

Pochutnáváte si rádi na nejrůznějších uzeninách? Pak jste si možná všimli toho, že masové výrobky už nemají stejnou chuť, a dokonce ani barvu jako před lety. S rozvojem chemického průmyslu přišly i nové přísady a náhražky. Chemické látky dokáží napodobit jakoukoliv vůni i chuť, kvalita potravin se tím ale značně vytrácí.

Jednoduchý test

Co se týče uzenin, problém bývá v obsahu masa. Jak rozlišit výrobky, které mají maso jako jednu z hlavních složek, a výrobky, které si na maso jen hrají? Existuje poměrně jednoduchý způsob. Uzeninu, kterou chcete otestovat, nejprve uvařte ve vodě. Když vychladne natolik, abyste ji udrželi v ruce, rozlomte ji na polovinu.

Kvalitní uzeninu pak poznáte snadno – jeden kus bude mít v sobě prohlubeň, druhý bude vypouklý. To značí, že v uzenině jsou přítomná masová vlákna. Pokud jsou obě poloviny přibližně stejné, byly připravené ze sóji a jiných náhražek s ochucovadly, tuky a dalšími přísadami, které do kvalitních uzenin nepatří.

Čtěte etikety

Něco o kvalitě masa vypoví i obal, na kterém by měly být uvedené informace o složení. Kvalitní klobásy nebo párky by měly obsahovat více než 80 % masa a méně než 2,5 % soli. Neobsahují škodlivá aditiva a jsou vyrobené podle tradičních receptur. V neposlední řadě takové kvalitní uzeniny neobsahují dusitany. Ty se přidávají kvůli tomu, že vylepšují barvu výsledného produktu.

Pokud vybíráte šunku, volte takovou, která obsahuje více než 90 % masa. Šunka se rozděluje do tří jakostních tříd. Ty nejkvalitnější jsou vyrobené z celého svalu a obsahují alespoň 16 % svalové bílkoviny a nesmí obsahovat žádné přidané látky jako je škrob, barvivo nebo vláknina. Druhá jakostní skupina obsahuje alespoň 13 % svalových bílkovin a třetí skupina 10 %. Pro ni také jako pro jedinou neplatí omezení pro přidávání dalších látek. Vůbec nejhorší jsou šunky, které mají v názvu „cihla“ nebo „nářez“, ty totiž nesplňují zákonem stanovené normy.