Skoncujte se DNOU, aneb návod, jak rychle odstranit krystaly kyseliny močové z kloubů a těla a zastavit rozvoj dny!

0
(0)

Tomáš , 26. 08. 2021

Existuje několik typů artritidy, z nichž jedním je dna. Projevuje se silnou bolestí kloubů, zejména na nohou. Kromě toho se objevují otoky, zarudnutí a může se dostavit i horečka. Příčinou dny může být nadměrná konzumace alkoholu nebo sodovkových nápojů, nezdravá strava, zranění, infekce, dehydratace těla a podobně. Všechny tyto faktory totiž vedou ke hromadění kyseliny močové v krvi.

Jak vzniká dna?

Až u deseti procent pacientů je příčinou onemocnění dědičnost. Vysoká hladina kyseliny močové v krvi jde často ruku v ruce s vysokým krevním tlakem, obezitou a vysokou hladinou cukrů v krvi. Tím se zvyšuje i riziko srdečně-cévních onemocnění. Proto je vhodné přijmout správnou životosprávu a dietní opatření.

Kyselina močová v krvi se vyrábí metabolismem purinů, které se poté přenáší do ledvin a jsou vylučované močí. Ledviny však nemusí vždy zpracovat kyselinu močovou úplně, takže pak zkrystalizuje a nahromadí se kolem kloubů. To způsobuje dnu. Existuje mnoho způsobů, jak se dny zbavit přirozeně.

Nápoj, který uleví od problémů

Jedním ze způsobů, jak snížit a uklidnit zánět a bolesti, je máčení nohou několikrát týdně v roztoku epsomské soli. Pomáhá také přikládání střídavě teplých a studených obkladů, vždy na dobu patnácti minut, a to každé dvě až tři hodiny. Tím se zmírní otoky. Od bolestí uleví i pití nápoje, který snižuje hladinu kyseliny močové v krvi. Budete potřebovat:

  • Asi 5 cm dlouhý kořen zázvoru
  • Jeden střední grapefruit
  • 1 šálek nakrájeného ananasu
  • Okurka

Všechny ingredience jednoduše vložte do mixéru a rozmixujte dohladka. Tento nápoj konzumujte jednou denně. Výsledky se dostaví velmi brzy. Navíc vám tento elixír pomůže se vstřebáváním vápníku a zbaví vás problémů s kostmi a klouby. Do těla dostanete spoustu potřebných vitamínů. Ovoce i zeleninu je ale třeba konzumovat bez tepelné úpravy.

Co konzumovat a čemu se naopak vyhnout?

Snažte se dodržovat pitný režim a vypít alespoň dva litry tekutin denně. Do pitného režimu se nezapočítává alkohol, káva ani slazené nápoje. Do stravy zařaďte mléčné výrobky (kromě zrajících a plísňových sýrů) a také močopudnou zeleninu, například celer. Naopak nevhodná je konzumace čokolády a dalších sladkých zákusků, vnitřností, ostrého koření a luštěnin v nadbytečné míře.

Velké množství purinů obsahuje i alkohol, takže by měl být rovněž omezen. Kávu lze konzumovat v omezeném množství. Tradičním přírodním lékům patří třešně a jahody, ať už čerstvé nebo kompotované. Z potravinových doplňků se užívá zejména šťáva z aloe vera, vitamín C, bromelin, vojtěška a extrakt z kopřivy.

Neléčená dna znamená komplikace

Při nesprávném nebo zanedbaném léčení může dojít k onemocnění ledvin a vzniku ledvinových kamenů. V extrémních případech pak mohou ledviny selhat úplně. Dále se často objevují různá onemocnění močových cest, bolesti hlavy nebo bolesti svalů, nadýmání, průjmy, ekzémy a třepení nehtů.