I začínající zahradník dokáže připravit zahradu na bohatou sklizeň zeleniny! Máme pro vás několik kroků, kterých se držte

0
(0)

Dalibor , 09. 04. 2021

Jste začínající zahradník? Máme pro vás několik zajímavých tipů, které vám pomohou s pěstováním zeleniny. Pro správné pěstování zvažte těchto několik výhod a nevýhod, než na zahradu zasejete či budete zahradu připravovat na výsadbu.

Slunná a polo stinná místa

Půdu pro rajčata, papriky, okurky, hrášek, fazole, kukuřici a cuketu vytvořte na slunném místě, kde budou mít prostor a posvítí na ně po celý den slunce. Mrkev, ředkvičky, řepa, petržel a jiná kořenová zelenina potřebuje polostín. Tedy alespoň, aby na kořenovou zeleninu svítilo slunce odpoledne. Na druhou stranu špenát, mangold, salát a zelí tolerují převážně stín po celý den. Stín může být částečný, ale nemělo by na tuto zeleninu svítit přímé slunce. Je také potřeba určit rozmístění rostlin, aby ty vysoké rostliny nestínily malým rostlinám.

Zajistěte prostor pro pohodlné pěstování

Na zahradě by měly být nádrže či barel na vodu. Nebo ještě lepší bude, když na zahradu nainstalujete zavlažovací systém, který bude rozveden do všech částí zahrady, kde se budou objevovat rostliny. Rostliny, převážně zelenina potřebuje k plození a růstu dostatek zálivky. Především ta, na kterou celý den svítí slunce. Proto by bylo ideálnější nainstalovat trvalý zavlažovací systém. Pokud použijete barely, sudy nebo jiné velké nádoby, je dobré je umístit k domu pod okapy, aby vám do nich dešťová voda stékala sama.  

Řádkování

Je dobré vytvořit v záhoně cestičky, po který budete chodit, abyste si nešlapali po rostlinách. Tyto cestičky se snažte udržet po celou dobu pěstování. K tomuto kroku můžete použít kamení, písek, piliny, co máte po ruce. 

Kompatibilní pěstování

U takového pěstování myslete na to, aby rostliny nebyly příliš vedle sebe a neutlačovaly se. Zároveň ale můžete využít kombinace květin a zeleniny vedle sebe. Odlákáte tak mnoho škůdců, jako jsou slimáci, mravenci a jiní. Například chryzantéma je univerzální květinou pro většinu zeleniny i jiných rostlin. Jedná se o přírodní insekticid.

👍 Tento návod je užitečný