U mojí kamarádky to vždy krásně voní. Když mi řekla, že si udělala vůni sama a za pár korun, udělala jsem to také.

0
(0)

Tomáš , 22. 09. 2021

Domácnost bez nečistot a bakterií je snem každé hospodyňky. Čistý domov znamená také příjemně provoněný domov bez použití drahých, marketingem propagovaných přípravků, nebo naopak výrobků s chemickými přísadami, které ohrožují lidské zdraví a životní prostředí. Čím tedy vyčistit a provonět domácnost? Připravte si vlastní univerzální čisticí prostředek, pro který nebudete potřebovat drahé ingredience!

Sbírejte pomerančové a citronové slupky!

Pro výrobu dokonalého a ekologického mycího prostředku pro domácnost nepotřebujete na začátku nic jiného než sbírat pomerančové a citronové slupky. Slupky citrusů jsou základem čisticího prostředku, navíc překrásně provoní domov. Slupky ukládejte do skleněné nádoby s víkem, ideálně zavařovací sklenice, a přidávejte další, dokud není sklenka naplněná až po okraj.

Ocet pomůže slupky vylouhovat

Po nasbírání dostatku slupek sklenici zalijte až po okraj klasickým kvasným lihovým octem. Zavíčkujte a uložte do suché spíže, aby nebyla sklenice na světle nebo slunečních paprscích a nechte louhovat po dobu 2-3 týdnů. Během louhování změní ocet barvu, při větším množství pomerančů může ztmavnout. Ocet bude příjemně vonět citrusovou vůní, ocet přeceďte přes sítko nebo plátýnko.

Použití univerzálního čističe

Nyní je přípravek připravený k použití na čištění všech míst v domácnosti. Ocet s vylouhovanými citrusy dokonale likviduje mastnotu, umí odstranit nečistoty a zažranou špínu. Ocet má antibakteriální a antimykotické účinky, výborně eliminuje zápachy v domácnosti. Octový přípravek přelijte do rozprašovače, pomocí kterého postříkejte povrchy a hadříkem špínu odstraňte. Univerzální čisticí prostředek lze použít na čištění dřezu, kuchyňské linky a nerezových ploch, v koupelně na vanu, umyvadlo nebo na sprchový kout, ale také na dočištění vodovodních armatur od vodního kamene.