CHŘEST: Jak správně připravit tuto královskou zeleninu? Toto jste nevěděli!

0
(0)

Dalibor , 28. 05. 2020

Chřest se stává stále oblíbenější zeleninou, která postupně nachází místo i v našich kuchyních. Považuje se za léčivý dar přírody a její odborný název je Asparagus officinalis. A dokonce, je i uznávaným afrodiziakem!

Stačí ji správně uvařit či zapéct a můžete ji zkombinovat s tím, co vám nejvíce chutná.

Chřest pochází z oblastí Černého moře a dnes se pěstuje téměř po celém světě. Rozeznáváme více než 25 odrůd chřestu, ale u nás v obchodech najdete hlavně bílou a zelenou.

A proč si ji lidé zamilovali? Není to jen díky její chuti, ale zejména pozitivním účinkem na tělo. Je ideální, i když držíte dietu, protože má málo kalorií.

Je plná vitamínů a obsahuje také kyselinu listovou, železo, draslík, kalcium či vlákniny.

Má močopudný účinek, a tím pomáhá odvodňovat tělo. Sezóna chřestu začíná v dubnu a trvá do konce června, takže si ji můžete vychutnat právě teď!

Bilý chřest má lahodnější chuť a zelený kořenitější, použivá se dříve do salátů

Bílá chřest je sice lahodnější, ale drevnatejšia, proto ji před vařením / pečením dobře očistěte. Stačí vám i škrabka na brambory. Čistí se shora dolů, ale pozor, hlavičky ne! Důležité je ji opravdu pořádně očistit, protože by byla hořká a taková by vám příliš nechutnala.

Příprava chřestu je skutečně jednoduchá. Spodky odřízněte (cca 1cm). Vaří se to tak, aby hlavičky nebyly ponořeny. Ty se budou dělat pouze na páře. Vaří se od 5 do 10 minut, ale pokud máte opravdu čerstvou chřest, stačí ji vařit kratší. Můžete ji také upéct v troubě na plechu a posypat sýrem. Variaci je skutečně mnoho.

Používá se jako příloha k masu, k rybám, do těstovin, dělají se z ní polévky nebo ji jednoduše uvaříte a podáváte se svou oblíbenou omáčkou (chodí se sýrová či holandská).

Chřest s omáčkami či zapékaný se sýrem

Chřest jako příloha k masu či rybám

Chřest s těstovinami

Chřestová polévka

Smažený chřest

Chřestový koláč

👍 Tento návod je užitečný