Brambory sázím v červnu-červenci a úrodu sbírám až do prosince: Když to udelate přesně takto urodu budete mít dvojnásobnou!

0
(0)

Dalibor , 12. 06. 2020

Brambory pěstujeme už roky, ale na rozdíl od mých rodičů, já jsem tento nápad zkusil úplnou náhodou před pár lety a od té doby to jinak nedělám. Brambory sázím v červnu-červenci a úrodu sbírám postupně až do prosince. Brambory jsou krásné, velké a ani gram hnojiva či okopávání. Doporučuji vyzkoušet každému - možná jako malý experiment.

Sázení brambor před letem: Tajemství úspěchu

Minulý rok jsme měli seno, které se nepodařilo dobře dosušit a tak jsme před letem přemýšleli, co s ním.

Já jsem zkusil tento nápad - seno jsem jen rozdělil na hromádky (řádky), část jsem nechal jen v kupce a naklíčené brambory jsem vložil přímo do sena.

Nebo uložíme na seno a přikryjeme druhou vrstvou sena.

A to je vše - brambory pak už nepotřebovali žádnou péči, vyrostly samy. Mají totiž rádi provzdušněnou půdu a navíc v seně mají vše co potřebují, proto netřeba přidávat už žádné hnojivo. Jen sledovat, jak krásné a rychle rostou!

Postup:

  • Na nedotčenou půdu (s trávou i plevelem), jsem položil karton.
  • Zalil jsem a rozsypal trošku zeminy jen na zatížení kartonu.
  • Na to přišlo asi 30/40 cm silná vrstva slámy, znovu par lopat starého substrátu jako těžiště a do toho naházíme brambory.
  • Znovu přikryjeme asi 30 cm vrstvou "slámy".
  • Vše vydatně polité čerstvým deštík v ten den. To bylo opravdu všechno.

Je to výborné i do malých zahrad, protože stačí jedna vyšší kopa, do které sem tam zapíchnete brambor.

Brambory byly tvrde krásné, jako malované, ještě v prosinci jsem asi kilo dvě vytáhl, když jsem tu kopu rozebíral. Čili z mé strany zaver, určitě ano, pokud bych měl k dispozici slámu, určitě bych jinak nesázel. Mandelinku bramborovou jsem během pěstování v seně ani neviděl, ale velký pozor na plzáků, tím se v seně líbí. Kolem záhonu jsem proto rozsypal piliny jako ochranu proti plzáků a byl klid. Brambory jsem ani nepredkličoval.