9 situací, ve kterých byste se pití vody měli raději striktně vyhýbat

0
(0)

Tomáš , 05. 06. 2019

Jen málo lidí je takových, kteří jdou do tělocvičny nebo na večeři, aniž přitom pili vodu. Hydratace je sice důležitá, ale stejně jako nedostatek vody, i její nadbytek může mít nepříznivé zdravotní následky. Během současných horkých letních dnů byste měli pravidelně během dne si doplňovat tekutiny, abyste předešli dehydrataci.

Pití vody

Dnes se však blíže podíváme na situace, ve kterých je naopak dobré s vodou trochu přibrzdit, protože to může být pro vás škodlivé.
Také vám prozradíme, co se může stát s vaším tělem, když během dne vypijete až příliš mnoho vody.
No a tady je už slíbených 9 situací, ve kterých byste pít vodu určitě neměli.

Večer těsně před spaním

Existují dva důvody, proč není vhodné pít vodu těsně před spaním.
Prvním důvodem je fakt, že to může pak vést k přerušování nočního spánku kvůli potřebě jít na toaletu. Později však můžete mít problém znovu usnout.
Druhým důvodem je skutečnost, že naše ledviny v noci pracují pomaleji než během dne. Proto i ráno můžete na sobě někdy zpozorovat otoky obličeje a končetin.
Pití vody před spaním tento problém ještě více prohloubí.

Během intenzivního cvičení

Podle vědců, nadměrné pití vody během cvičení může mít negativní vedlejší účinky.
Během cvičení se totiž zvýší teplota těla a člověk se cítí rozpálený. Pokud tehdy vypije hodně vody, aby se zchladil, způsobí to vyčerpání elektrolytů.
Výsledkem pak bývá bolest nebo točení hlavy, případně nevolnosti.
Kromě toho, nadměrné tekutiny mohou být nebezpečné pro lidi s nemocemi srdce, protože se u nich zvýší zátěž na srdce. Z uvedeného důvodu lékaři doporučují pít vodu až po skončení cvičení.

Pokud máte bezbarvou moč

Naprosto čirý a bezbarvý moč je znakem převodnění. Pokud se takový u vás vyskytne, zřejmě jste během dne pili až příliš mnoho vody i tehdy, když jste nepociťovali žízeň.
Problém je, že takové převodnění vede k poklesu hladiny sodíku v krvi. To může mít vážné následky, dokonce hrozí i srdeční infarkt.

Zapíjení pálivých jídel

Nikdy byste neměli pít hodně vody po zkonzumování pálivých jídel.
Štípání je způsobeno látkou kapsaicin. Jde o nepolární molekulu, což znamená, že zředěná může být jedině v nepolárních nápojích jako je například mléko.
Pokud se snažíte spláchnout štípání pomocí vody obsahující polární molekuly, celou situaci ještě zhoršíte. Molekuly kapsaicinu tímto způsobem roznese po celých ústech a jícnu.

Těsně před, během nebo po jídle

Pití vody během konzumace jídla zhoršuje trávení. Důvodem je ředění trávicích šťáv nacházejících se ve slinách a v žaludku.
Pití během jídla navíc zpomaluje tvorbu slin. Nedostatečně strávená potrava se pak hromadí v žaludku a střevech, kde působí toxicky. A to dokonce i tehdy, když jíte jen samé zdravé potraviny.
V případě, že byste pili studenou vodu nebo alkohol, tak to celou situaci ještě dále zhorší.

Pokud voda pochází ze zahradní hadice

Přestože zahradní hadice jsou připojeny ke zdroji čerstvé pitné vody, látky nacházející se v takových pryžových hadicích jsou pro zdraví člověka nebezpečné.
Uvedené látky mohou narušovat endokrinní systém. Například přítomen prvek antimon (Sb) z gumy poškozuje játra, ledviny a další orgány.
Guma také obsahuje ftaláty, které snižují inteligenci a způsobují změny v chování, zejména u dětí.

Pokud voda obsahuje umělá sladidla

Toto doporučení se sejde hlavně lidem, kteří se snaží zhubnout, a proto sahají po náhradách cukru.
Problém je, že většina umělých sladidel stimuluje chuť k jídlu, což může nakonec vést k tloustnutí.
Pozor si dávejte i na oblíbenou vodu s plátky citrónu. Taková voda je sice chutná a zdravá, ale také podporuje chuť k jídlu. Dobře je to vědět a počítat s tím.

Voda z moře

Každý z nás zřejmě ví, že se má vyhýbat pití vody z moře. No jen málo lidí ví, proč vše je pro naše zdraví škodlivá.
Většinu lidí napadne sůl, kterou obsahuje mořská voda. Její konzumace by vedla ke zvýšení potřeby čisté vody, aby se vyrovnala hladina elektrolitov. Mořská voda tak může paradoxně vyvolat dehydrataci.
Druhým, méně známým rizikem mořské vody je fakt, že většina pobřežních vod obsahuje patogenní lidské viry.
Proto, pokud se vám dostane do úst, snažte se ji ihned vyplivnout. Nechcete přece celou dovolenou strávit s bolestmi břicha nebo průjmy v důsledku rotaviru.

Pokud jste již během dne vypili dost vody

O tomto jsme již hovořili, ale chceme to připomenout ještě jednou.
Nadměrné pití vody vede ke snížení hladiny sodíku v krvi, což mívá velmi nepříjemné vedlejší účinky.
Nadměrné zavodnění je škodlivé i pro vaše ledviny, protože brání jejich správné činnosti při regulaci důležitých složek krve.

Co se stane při převodnění

Nadměrné pití vody vede k onemocnění zvané hyponatremia. Lékaři doporučují nepodceňovat ho, protože v některých případech může dokonce ohrozit i váš život.
pacienti diagnostikovaní na hyponatrémie mívají příznaky jako jsou záchvaty a křeče, vykazují známky zmatení či dokonce deprese.
Samozřejmě, důvody uvedené v tomto články by neměly být důvodem, že začnete pít málo vody, protože ta je pro tělesné funkce velmi důležitá.

Zásada je vyváženost, tedy nejít ani do jednoho, ani do druhého extrému.