8 pravidel, jak říct svému dítěti "ne" tak, aby vás poslechlo a souhlasilo s vámi. Konečně něco co opravdu funguje.

0
(0)

Dalibor , 23. 02. 2020

Pediatři doporučují rodičům, aby poslouchali rady psychologů, kteří přesně vědí podat dítěti odmítavou odpověď.

Zde je 8 efektivních tipů pro rodiče, jak správně říci "ne" dítěti:

1) Nezakazujte dětem vyjadřovat své emoce a pocity.

Vyhněte se frázím "Nekřič", "Neplač", "Neboj se", protože dítě má právo vyjádřit jakékoliv pocity. Hlavně že to dělá správně. A vaším úkolem je naučit ho, jak vyjádřit hněv, podráždění a strach přijatelným způsobem.

2) Vyhněte se slovu "nedá se".

Časté zákazy odrazují dítě od snažení vyzkoušet něco nového. Kromě toho příliš časté používání "nedá se to" nebo "ne" vede k tomu, že tato slova ztrácejí pro dítě důležitost.

Pro dítě je lepší pokud od zakázaných věcí odvrátíte jeho pozornost. Stačí poukázat na něco zajímavější, navrhnout svou oblíbenou hračku atd. Pokuste se předvídat a předcházet situacím, ve kterých budete muset dětem říci "ne".

Doporučuje se odložit všechny důležité nebo nebezpečné věci a předměty, které mohou přitáhnout pozornost dítěte. Na druhé straně vytvořte podmínky, které budou pro dítě zajímavé a budou spokojeny.

Pokud to chcete udělat, nechte v zorném poli dítěte jen to, čeho se může dotýkat, rozebrat, hodit.

3) Pokud nastane situace, kdy potřebujete říci "ne".

Nepoužívejte "ne" nebo "nedá se". Jak je známo, slovíčko "ne" mozek nevnímá. To znamená, že vaše upozornění "nedotýkejte se nože" zní jako "dotkněte se nože". Kromě toho, čím více opakujete slovo, tím více se stává bezcenné.

Proto se pokuste používat slovo "ne"  co nejméně. Lepší je ho nahradit slovy "raději to udělej takto", "zpomal", "počkej", "já bych to udělala takto", "opatrně - je to nebezpečné" ...

4) Dítěti podrobně vysvětlete důvod zákazu.

Zákaz "nemůžete jíst tyto čipsy" musí být doplněn o podrobné vysvětlení: řekněte dětem, proč jsou nezdravé. Upozorněním "nesmíš" ho zbavujeme svobody jeho volby.

Pak by mělo existovat srozumitelné a klidné vysvětlení: "Tato horská dráha je pro vás příliš vysoká, najděme něco bezpečnější." Tak dáte dítěti na výběr a věřte mi, že udělá správné rozhodnutí.

Pokud je dítě příliš malé a nerozumí vám, snažte se ho odvrátit nebo odvést z nebezpečného místa.

5) Tón, s jakým vyslovujete zákaz by měl být neutrální.

Každé dítě si vaše negativní emoce bere osobně. Hněv a podráždění ve vašem hlase mu dá signál, že je špatné, už ho nemiluješ. Veselý tón ve vašem hlase znamená, že žertujete a nemusí vás poslechnout.

Čím více klidně as jistotou budete říkat slovo "ne" a vysvětlovat, proč to není možné, tím klidnější to vaše dítě vezme.

6) Pokud je to možné, nabídněte dítěti alternativu.

Je žádoucí, jste za každé "ne", něco dítěti dovolili. Po zákazu nabídněte dítěti jinou alternativu. Na stěny nemůžete kreslit, ale můžete kreslit na papír nalepený na stěně; pes se netáhne, ale tato hračka může atd.

Jak víte, zakázané ovoce chutná nejlépe, takže musíte poskytnout alternativu, která by zahladila zklamání, které má dítě po zákazu.

7) Neaktivujte.

Jen tím dítěti uškodíte. Vaše "ne" by mělo být konečná a mělo by být bráno vážně. Řekněte ostatním členům rodiny o zákazu. Oba rodiče musí jednat společně.

I když jste podlehli přesvědčení dítěte o zrušení zákazu, řekněte mu, proč děláte ústupky: protože mu důvěřujete, protože si myslíte, že jakýkoli problém lze vyřešit klidně a bez skandálů.

Nezapomeňte: stojí za to připustit tuto možnost, kdy dítě souhlasilo s tím, že splní jednu z vašich podmínek, a dokázalo s vámi souhlasit. Nepoľavte když dítě začne kňučet, hází se o zem nebo vás vydírá.

8) Vytvořte systém zákazů přijatelných pro vaši rodinu.

Každá rodina má vlastní tabu, tedy přísně zákazy, které za žádných okolností nemohou být porušeno. Například "nemůžete křičet na svou mámu" nebo "nemůžete otevírat dveře cizím lidem" atd.

Co může být v jedné rodině vnímané normální, v jiné může být považováno za nepřijatelné. Ale pamatujte: takové zákazy by měly být 2-3, ne více. V opačném případě se výrazně sníží jejich význam pro dítě.

👍 Tento návod je užitečný