10 důvodů, proč pít každé ráno vlažnou vodu s kurkumou

0
(0)

Dalibor , 19. 02. 2020

Kurkuma patří mezi jedno z nejužitečnějších koření kvůli svým silným protizánětlivým, antioxidačním a omlazujícím účinkem. Toto úžasné indické koření dokáže být výborným pomocníkem při léčbě více zdravotních problémů.

Hlavní účinnou látkou, za kterou kurkuma vděčí množství svých přínosů pro zdraví, je kurkumin. Jeho vlastnosti byly potvrzeny více než 7000 renomovanými vědeckými studiemi.

 
Z uvedeného důvodu představuje pití vlažné vody s kurkumou jeden z nejlepších medicínských nápojů, jaké můžete konzumovat.

 

Na jeho přípravu stačí zahřát 2 až 3 dcl studené pitné vody na vlažnou teplotu a pak v ní rozmíchat 1 čajovou lžičku kurkumového prášku. Kurkuma se nerozpustí, proto je dobré vodu vypít hned po zamíchání, zatímco ještě v ní prášek rovnoměrně plave.

No a nyní se již pojďme blíže podívat na 10 přínosů pro vaše zdraví, které vám pití takové turmerická vody přinese.

1. Úlevě od artritídnych a revmatických bolestí


Podle studie provedené na pacientech s reumatidnou artritidou, kurkumin má silnější účinek proti bolesti jako účinná látka diclofenac (používaný například v krému proti bolestem Voltaren).

Diclofenac je nesteroidní protizánětlivá látka, často aplikována lékaři při potlačování revmatických bolestí kloubů.

2. Zvratu cukrovku typu 2


Studie provedená na Auburnskej univerzitě a publikována v deníku Výzkum biochemie a biofyziky (Biochemistry and Biophysical Research Communications) v roce 2009 demonstrovala, že doplňky stravy s obsahem kurkuminu dokáží být velmi nápomocné při procesu zvrácení diabetu typu 2.

3. Bojuje se záněty


Mnohé civilizační choroby západního světa jsou výsledkem chronických zánětů.

Avšak tato koření má natolik silné protizánětlivé účinky, že záněty potlačuje dokonce lépe než mnohé standardní léky.

4. Zlepšuje trávení


Pravidelná konzumace kurkumy zlepšuje trávení.


Tento účinek se připisuje tomu, že kurkuma stimuluje vylučování žluči a dalších trávicích šťáv.

5. Chrání játra
Ukázalo se, že kurkuma má velmi silné ochranné efekty na játra. Chrání ji totiž před poškozením toxiny a podporuje regeneraci jaterních buněk.

Kromě toho, jak již bylo zmíněno v předchozím bodě, stimuluje tvorbu žluči a také zprůchodňuje žlučovody. Tím podporuje zdraví a funkce žlučníku.

6. Stimuluje mozek
Výzkum ukázal, že existuje silný vztah mezi kognitivními chorobami jako jsou demence či Alzheimerova choroba a sníženou úrovní jednoho druhu růstového hormonu, označovaného také jako mozkově odvozený neurotrofická faktor (BDNF).

Experti však objevili, že kurkumin má pozitivní účinek na tento hormon. Udržováním jeho hladiny dokáže kurkuma efektivně předcházet snižování mozkové funkce v důsledku stárnutí.

7. Alkalizuje tělo
Tento druh koření má na tělo silný zásadotvorný účinek.

Zásadité, respektive alkalické prostředí je nepříznivé pro rozvoj rakoviny, které se naopak dobře daří v překyselení prostředí.


 
V zásaditém prostředí lépe probíhají i metabolické reakce, což nakonec vede ke zvýšení energie a snížení únavy.

 

8. Podporuje zdraví srdečně-cévního systému
Ukázalo se, že kurkumin pročišťuje cévy a tepny. Dokáže také zabraňovat tvorbě krevních sraženin.

Deník farmacie a biologie (Biological and Pharmaceutical Bulletin) publikoval v roce 2011 zprávu, která obsahovala převratné zjištění japonského týmu z Univerzity v Niigato.

Vědci zjistili, že myši s vyvolaným autoimunitním onemocněním srdce zaznamenali výrazné zlepšení zdravotního stavu do 3 týdnů poté, co jim byly podány doplňky stravy s obsahem kurkuminu.

9. Prodlužuje život a zpomaluje stárnutí
Kurkuma účinně neutralizuje aktivitu volných radikálů a potlačuje záněty.

Tyto dva faktory jsou považovány za hlavní příčinu poškozování DNA a stárnutí buněk.

10. Působí protirakovinově
Kurkumin je extrémně silný antioxidant, který předchází poškozování buněk. Mnohé studie dokonce ukázaly několik mechanismů, kterými potlačuje růst a dělení rakovinných buněk.

Obzvlášť ceněná je jeho schopnost neutralizovat kmenové rakovinné buňky. Ty jsou totiž nejvíce odolné chemoterapii a ozařování a proto se považují za hlavní příčinu návratu a metastazování rakoviny po jejím prvotním ústupu.

Závěr
Jak vidíte, kurkuma je opravdu univerzální přírodní látka, která účinkuje na velké množství onemocnění.

Pokuste se ji proto konzumovat častěji a vaše tělo se vám za to zaručeně poděkuje.

👍 Tento návod je užitečný