Moje babička Milada (71) mi poradila tip, jak zavařovat okurky tak, aby byly výborné i v zimě.

0
(0)

Dalibor , 06. 05. 2021

Díky tomuto triku si budete moci čerstvé okurky, rajčata nebo i sezónní ovoce jako jsou jablka, broskve, meruňky či švestky užívat během celého roku a nečekat jen na období, kdy budou k dispozici v obchodě.

Nejdůležitější je sehnat kvalitní okurky, nejlepší budou domácí

Pokud máte možnost sehnat si čerstvé okurky z domácího pěstování, je to ta nejlepší volba. Jestli si je budete kupovat v obchodě, pečlivě dbejte na to, aby byly co nejkvalitnější. Co se týče okurek, berte jen ty plody, které jsou pevné a nemají žádné známky poškození.

Doma je pečlivě umyjte, a nechte z nic vodu odtéct. Okurky musí být úplně suché, aby trik fungoval. Umyjte je tedy pečlivě, ale použijte málo vody. Zabráníte tím hromadění vlhkosti uvnitř sklenice, do které budete okurky vkládat. Najdete si větší nádobu, který sterilizujte a vložte okurky do ní tak, aby byly naskládané na sobě. Nechte si ale volné místo pod víčkem.

Mezi okurky vložte zapálenou svíčku

Určitě doma najdete svíčku, úplně obyčejnou. Nepoužívejte svíčky, které jsou parfémované, mohly by ovlivnit chuť okurek i jiné zeleniny, kterou budete uchovávat. Svíčku zapíchněte mezi okurky, aby dobře držela, a zapalte ji. Svíčku nechte hořet asi 10 minut ve sklenici bez víčka.

Je to z důvodu, aby kyslík, který je až na dvě nádoby, postupně shořel. Následně sklenici zašroubujte víčkem. Musíte se ale hodně snažit, protože se nádoba musí zavřít tak, aby svíčka nezhasla. Musí hořet, i když je sklenice zavřená. Svíčka by měla hořet ještě několik desítek sekund, než sklenice spotřebuje všechen kyslík. Takto připravené okurky nebo jinou zeleninu skladujte na chladném a temném místě. Jestli máte rádi čerstvé ovoce, můžete si pomoci i tady tímto trikem se svíčkou. Dávejte si jen pozor, aby svíčka mezi kousky ovoce dobře držela a aby hořela ještě po utěsnění nádoby.