Toto byste měli vědět! Červená řepa čistí krev a detoxikuje játra.

0
(0)

Dalibor , 05. 01. 2021

Tato kořenová zelenina, kterou pěstuje každý druhý zahrádkář, může vypadat obyčejně. Je ale jednou z nejzdravějších potravin na světě. Řeč je samozřejmě o červené řepě. Ve svém rudém srdci skrývá významné množství vitamínů a antioxidantů. Červená řepa by měla být pravidelnou součástí našeho jídelníčku.

Kromě vitamínů (A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K, karoten) a antioxidantů jsou v řepě obsaženy minerály (sodík, draslík,vápník, bór, hořčík, železo, fosfor, zinek, měď, mangan), aminokyseliny, bílkoviny, vláknina a voda. Je významným zdrojem energie - posiluje a podporuje nervový systém a má dokonce i léčivé účinky. Blahodárně působí zejména při zdravotních problémech souvisejících s játry.

Červená řepa jako nejlepší přítel vašich jater

Ať už řepu vypěstujete nebo ji koupíte v obchodě či na trhu, máte-li obtíže spojené se špatnou funkcí jater, zkuste tuto superpotravinu zařadit do jídelníčku. Pomáhá léčit zánět a eliminuje toxiny, se kterými mají vaše játra mnoho starostí.

V čem spočívá síla řepy?

V tomto článku jsme vybrali hlavní superschopnosti zázračné řepy, které vás přesvědčí o její prospěšnosti.

  • Antioxidanty

Beta-karoten, karotenoidy a flavonoidy, díky nimž má řepa charakteristickou výraznou barvu, jsou jejím hlavním bohatstvím. Zvláště pokud vaše játra trpí kvůli nadměrnému ukládání tuku. V Anglii v roce 2012 proběhl výzkum, ve kterém vědci zjistili výrazné zmírnění projevů zánětu a ztučnění jater při léčbě těmito antioxidanty.

  • Posílení metabolismu a nastartování spalování tuků

Dalším případem, kdy je vhodné sáhnout po řepě, je touha po snížení váhy. Řepa dokáže nastartovat metabolismus. Proto je vhodné smoothie z červené řepy vypít před každým hlavním jídlem. Rozjede se spalování a sníte méně jídla. Zabraňuje také nadměrnému ukládání vody v těle, podporuje trávení a díky vláknině funguje jako prevence zácpy.

  • Čištění krve a podpora funkce srdce

Vysoký obsah draslíku pomáhá uvést do rovnováhy krevní tlak. Zabraňuje ukládání špatného cholesterolu (LDL). Zvyšuje průtok krve cévami a podporuje vylučování škodlivin.

Způsob zpracování řepy

Červenou řepu můžete uvařit nebo upéct a pochutnat si na ní třeba s trochou soli a pepře, výborně se k ní hodí sýry.

Nejefektivnějším způsobem konzumace, zvláště pokud se zaměřujete na zlepšení funkce jater, je konzumace za syrova. Můžeme si udělat například salát. Nastrouháme syrovou červenou řepu a dochutíme solí, pepřem, citronem a olivovým olejem.

Další možností je smoothie, tedy řepa rozmixovaná do formy nápoje. Do něj můžeme přidat jablko, kvůli snížení výrazné zemité chuti samotné řepy. Aby se nám smoothie příjemněji pilo, zředíme ho vodou. Takovýto džus si můžeme vzít s sebou třeba i do práce. Nápoj bychom měli pít půl hodiny před hlavním jídlem. K detoxikaci jater se doporučuje jedna sklenice denně po dobu pěti dnů. Mezi kůrami je vhodná desetidenní přestávka. Dobrou chuť!