Aby česnek neztratil antibiotické účinky, nedělejte těchto 5 chyb

0
(0)

Dalibor , 16. 01. 2020

Mnozí z vás jistě nemáte česnek příliš v oblibě kvůli jeho nepříjemnému zápachu a chuti, kterou v ústech zanechává. Možná občas při jeho konzumaci uronit i pár slziček.

Pokud však vezmete v úvahu jeho zdravotní přínosy, pak trochu zápachu vám snad až natolik překážet nebude.


 Musíte se ale ujistit, že česnek používáte správně. V opačném případě nevyužijete některé z jeho nejvýznamnějších léčebných účinků.

1.Konzumování česneku v tabletách.

Česnekové tabletky se jeví jako dobré řešení na nepříjemný pach a chuť, ale není to velmi efektivní způsob jak česnek užívat.

Surový česnek je nejlepší volbou pro plné získání celé léčivé síly tohoto daru přírody. Tabletky sice také poskytují nějaký účinek, ale ten je mnohem menší než při surovém česneku.

Vždy, když máte potíže s jeho chutí, zkuste se zamyslet nad jeho efektem pro zdraví a překonat ve vás odpor.

2. Vařený česnek
Vařený česnek je nejčastější formou, v jaké ho lidé konzumují, protože jídlům dodává dobrou příchuť.

Bohužel vaření znehodnocuje alicin, jednu z nejdůležitějších látek v česneku.

Jediným způsobem, jak aktivovat alicin a využít maximum jeho potenciálu, je skřípnutí česnek a sníst ho čerstvý.

3. Ničení špatných i dobrých bakterií
Česnek je silné antibiotikum, což znamená, že při konzumaci velkého množství může mít negativní efekt na vaši střevní mikroflóru a zabít i užitečné bakterie.

Nejlepším způsobem, jak tomu předejít, je zkombinování česneku s probiotiky.

Dobrými možnostmi pro vzájemnou kombinaci jsou kombucha nebo miso, protože obsahují velké množství probiotických bakterií.

4. Starý česnek


Starý česnek není tak silný jako čerstvý. Způsob, jak odlišíte starý česnek od čerstvého je poměrně jednoduchý.

Pamatujte také na to, že je lepší používat česnek z biologického zemědělství.

5. Malé množství česneku


Potřebujete více než jen jeden drobný stroužek na to, abyste využili plnou léčebnou sílu česneku. Česnek je potentní posilovač imunity jen když je konzumován ve větším množství.

Podle expertů 2 až 3 středně velké stroužky za den je dostačující.

Někteří lidé potvrdili, že uvedený objem česneku jim pomohl zvládnout v krátkém čase i agresivní formy infekce.

Pár extra tipů
Jak jsme již zmínili, čerstvý a surový česnek je nejlepší pro využití jeho zdravotních přínosů.

Pokud vám však surový česnek opravdu hrozně vadí, zkuste ho skřípnutí a nechat odstát 10 až 15 minut (během nichž uvolněný enzym vytváří alicin).

Potom přidejte jablečnou nebo jinou omáčku pro lepší chuť.

Smíchat jej můžete is medem. To je například moje nejoblíbenější forma konzumace česneku.