Je to větší síla, než česnek: Účinek nenápadné bylinky by měl znát každý! Dělá zázraky s hladinou cukru v krvi a snižuje krevní tlak

0
(0)

Dalibor , 14. 11. 2019

V zahradě mnohým z nás roste jen jako plevel - nepotřebuje žádnou péči a jeho výraznou vůni znáte již z dálky. Přidáváme ho do polévek, omáček a zavařováním, málokdo ví, v čem skutečně spočívá jeho léčivá moc a jak jej nejlépe využijeme pro zdraví.

Ano, je to kopr. Univerzální bylinka, která by si však zasloužila mnohem větší pozornost. Podívejme se, jaké dělají z kopru ještě účinnější prostředek v boji s vysokým krevním tlakem, jako česnek. A co je nejlepší, můžete si ho bez strachu z nepříjemného zápachu z úst. Kopr totiž bojuje i proti němu!

Antioxidant

Vzhledem k vysokému obsahu vitaminu C je výborným antioxidantem, bojuje proti poškození buněk volnými radikály. Obsahuje také vitamín E, vitamíny B, železo, vápník, hořčík, zinek, měď. Je to obrovská pomoc zejména na podzim a zimu, kdy nás trápí nejrůznější nemoci a infekce.

Antibakteriální účinky

Kopr je schopen zastavit růst patogenních bakterií. V případě nemoci je koprový čaj velmi účinný proti kašli, zánětu průdušek a bolesti krku.

Výroba kaporového čaje: 2 čajové lžičky sušeného kopru zalijeme s 3 dl vody. Necháme alespoň 10 minut louhovat.

Kopr se doporučuje žvýkat proti bakteriím v ústní dutině, které se nacházejí v jazyce a způsobují zápach úst.

Má vasodilatační účinek

Kopr obsahuje sloučeninu nazývanou apiol, která způsobuje vazodilataci v důsledku jejího účinku na parasympatický nervový systém. Dokáže tak léčit erektilní dysfunkci.

Současně snižuje krevní tlak a tím zvyšuje srdeční výkon, také zlepšuje přívod krve do srdečního svalu.

Je schopen pomoci při odstranění ledvinových kamenů třeba pít čaj z něj alespoň po dobu 2 týdnů.

Snižuje hladinu cukru v krvi

Kopr podporuje metabolismus uhlohydrátů, udržuje hladinu inzulínu v normě a také snižuje produkci cholesterolu v játrech.

V případě močových obtíží

Nejběžnější příčinou infekcí močových cest je bakterie Ecole, která má v kopru vynikajícího soupeře. Pokud trpíte takovou chorobou, stojí za to udělat si koprový odvar a přidat si ho do koupele (30 g kopru louhujeme v 1 litru vody během 15 minut)

👍 Tento návod je užitečný