Rada na podzim, díky které Levandule na příští sezónu rozkvete jako nikdy dříve

3.9
(38)

Dalibor , 24. 09. 2022

Levandule může být ozdobou i vaší zahrady. Tato užitečná rostlina nejen krásně voní, ale působí jako přirozený přírodní repelent, ochrání porodu před invazí slimáků a jiných škůdců a navíc - vypadá krásně a také úžasně voní. Ačkoli její pěstování není náročné, je nutné vědět, jak na to. Pokud chcete mít příští rok nádhernou levanduli vysypanou květinami, určitě nezapomeňte na podzimní řez!

Levanduli je třeba stříhat každý rok , v opačném případě z ní vyroste velký a neforemný keř, který zahradu určitě nekrášlí. Řezem rostlinu tvarujeme, zároveň jí však poskytneme dostatečný prostor pro růst, houstnutí a vytvoříme nejlepší podmínky pro bohaté kvetení, které se naplno projeví v 3. až 4. roku po zasazení rostlinky.

Řez provádíme 2x do roka - na jaře (v březnu) a po odkvětu. Stříhání levandule se netřeba bát, nikdy však nestříhejte až do dřevnatých částí rostlin. Rostlinu zkracujte těsně nad rozvětvením ve výšce cca 5 - 8 cm. Na této části rostliny musí zůstat dostatek aktivních pupenů, ze kterých se vyvinou listy a květy.

Podzimní řez levandule

Řez levandule na podzim, zajistí, že rostlina na další sezónu rozkvete hustší a krásnější. Podzimní stříhání levandule má také významný praktický význam. Pokud bychom ho neprovedli, větvičky rostliny by se pod váhou sněhu lámaly, což by mohlo rostlině pořádně uškodit.

Jak řezat?

Během řezu byste se měli zbavit všech odkvetlých částí květů. Řez by ani v tomto případě neměl být příliš hluboký - rostlinka má totiž mnohem kratší čas na zacelení ran, protože její růstová aktivita s blížící se studenou zimou ustává.

Odřezky, které získáme po stříhání levandule po odkvětu, můžeme využít jako sazenice na její rozmnožení.

Rozmnožování pomocí řízků, které získáte z podzimního řezu

Pokud hledáte nejjednodušší způsob, jak rozmnožit voňavou levanduli, jednoznačně vyzkoušejte rozmnožování pomocí řízků. Je to jednoduché a skutečně rychlé.

Jednoduchý průvodce krok za krokem vám ukáže, jak na to:

Potřebujeme:

  • Zdravou nekvetoucí levanduli
  • ostrý nůž
  • Květináč s průměrem 10 cm
  • Substrát - zahradní substrát obohacený o živiny a propustný
  • stimulátor zakořenění
  • plastové sáček

Postup:

Na rozmnožování zvolíme postranní výhonky zdravé rostliny. Výhonek odebereme i se spodní částí, kterou je přichycen k hlavní stonku. Toto místo je důležité pro správné zakořenění rostliny.

Pomocí ostrého nože odstraníme malé výstupky na spodní straně výhonku.

Potom odstraníme spodní páry listů, aby nám vznikla na spodní části rostliny holá stonek, kterou můžeme celou vložit do substrátu. Místa, ze kterých jsme dopisy odstranili, budou sloužit na pevnější zakořenění rostliny.

Potom na holou stonek použijeme stimulátor zakořenění, díky čemuž půjde celý proces rychlejší a rostlina je chráněna před možnými problémy jako jsou plísně či hniloba.

Odřezky vložíme do půdy po obvodu květináče (já použila substrát smíchaný s pískem v poměru 1: 1).

Půdu dostatečně zalejeme vodou a potom květináč zakryjeme plastovým sáčkem, což pomůže udržet vlhké prostředí kolem řízků.

Květináč uložíme na teplé, stinné místo. Když začne proces zakořenění (po 4-6 týdnech) uřízněte z plastového sáčku roh, díky čemuž zlepšíte cirkulaci vzduchu. Po několika týdnech sáček zcela odstraňte. Rostliny nechte v květináči, dokud nejsou dostatečně zakořeněné a potom přesaďte do samostatných květináčů nebo do půdy.

Alternativní způsob:

Některým z našich čtenářů se osvědčil následující způsob:

Výhonek oddělili ze zdravé rostliny stejně, jako při prvním způsobu a odstranili i spodní páry listů. Pak jednoduše vložili do vody do sklenice a uložili do okna. Po přibližně 8-10 dnech rostlinka zakořenila a stačilo ji přesadit do květináče.

Praktické video, jak řezat levanduli během roku