Jak v obchodě vybrat pouze kvalitní maso

0
(0)

Dalibor , 10. 10. 2022

Maso je jednou z nejdůležitějších potravin, které doplňují zásoby bílkovin v našem těle. Maso obsahuje také železo a další živiny.

Na co si dát pozor a jak vybrat nejkvalitnější maso

Prozkoumejme barvu masa. Čerstvé hovězí maso má červenou a sytou barvu, ale vepřové maso by mělo mít narůžovělý nádech. Jehněčí je trochu podobné hovězímu, ale čerstvé telecí je trochu podobné vepřovému, ale má výraznější růžovou barvu.

Pozor na tmavé skvrny

Na mase, které nějakou dobu leželo na pultě , ale ne déle než několik dní, se objeví světle růžová nebo červená kůrka. To je normální a nejdůležitější je, aby se na povrchu nebo na řezu neobjevily tmavě zbarvené skvrny. Ty vás upozorní, že maso leželo příliš dlouho a není zdravotně nezávadné.

Když přitlačíte na dobré, čerstvé maso, nezaznamenáte na prstech žádné stopy, ale budete mít pocit vlhkosti. Pokud se však masa dotknete a ucítíte na něm slizkou stopu, je již nevhodné k použití.

Věnujte pozornost i barvě tuku

Nepříjemný a štiplavý zápach masa vám napoví, že se již zkazilo. Snažte se také identifikovat cizí pachy, protože mnozí prodejci mohou maso namáčet do různých roztoků, které výrobku navracejí požadovanou hustotu a pružnost a pevnost. V některých případech může být mírně cítit po octu.

Při výběru jehněčího masa věnujte pozornost barvě tuku: krémová barva svědčí o čerstvosti, hustý tuk je rovněž ukazatelem čerstvosti. Pokud se tuk drolí, jehněčí maso není čerstvé.

Maso kupujte pouze u ověřených prodejců, nejlépe v řeznictví

Maso přitlačte a nenechávejte na něm žádné důlky. Pokud na mase zůstane stopa, je prošlé.

Maso prodávané ve vakuových baleních může být také staré a prošlé. V takovém případě pečlivě zkontrolujte obal, zda z něj nebyl odstraněn štítek s datem použitelnosti. Maso a čerstvé masné výrobky byste měli nakupovat pouze u prověřených prodejců.

Zdroj: souspark.ru