8 triků jak ušetřit za benzín

0
(0)

Dalibor , 20. 10. 2022

Ceny benzinu jsou již několik měsíců mnohem vyšší, než jsme byli zvyklí. Je proto logické, že se každý snaží benzinem co nejvíce ušetřit. Máme pro vás osm tipů, které vám v tom rozhodně pomohou.

8. Zůstaňte ve střehu a udržujte dostatečný odstup

Tím, že budete v provozu neustále ve střehu, zajistíte, že budete muset méně často brzdit a zrychlovat. Tím v dlouhodobém horizontu ušetříte spoustu benzínu. Jízda za sebou může stát také spoustu benzinu navíc, protože neustále šlapete na brzdu. Dodržováním dostatečného odstupu od ostatních účastníků silničního provozu tomu předcházíte.

7. Pravidelně kontrolujte tlak v pneumatikách

Při jízdě se zvyšuje tlak v pneumatikách vašeho vozu. Je důležité pravidelně kontrolovat tlak v pneumatikách vašeho vozu (nebo si ho nechat zkontrolovat), abyste se ujistili, že pneumatiky tento tlak zvládnou. Pokud to nedokážou, budete totiž muset častěji zpomalovat a zrychlovat (což zase stojí další benzín).

6. Nešlapejte na brzdy příliš prudce na semaforech

Už jsme hovořili o tom, že je třeba být ve střehu. To platí nejen v situacích, kdy "jen" projíždíte mezi ostatními, ale také když jedete k semaforu. Když se ujistíte, že jste zpomalili chvíli před semaforem, nebudete muset později šlapat na brzdy plnou silou. Tím ušetříte spoustu benzínu, a tedy i spoustu peněz!

5. Udržujte pokud možno konstantní rychlost

To může být složité, pokud jedete po hlavní silnici, ale na venkovských silnicích to rozhodně stojí za pokus. Zrychlováním zbytečně plýtváte benzínem. Pokud budete jezdit pokud možno konstantní rychlostí, můžete ušetřit až třicet procent benzinu.

4. Vozte co nejméně věcí

I když máte často pocit, že na nákladu na zadním sedadle vašeho auta nezáleží, spotřebovává mnohem více benzinu. Pokud si vezmete jen to nejnutnější a zbytek necháte doma, můžete ušetřit spoustu benzinu. Navíc ušetříte spoustu nákladů na odtah!

3. Kombinujte krátké cesty mezi sebou

Stačí nakoupit, pořídit nějaké další věci na dovolenou, vyzvednout děti ze sportovního klubu..... Často podnikáme spoustu krátkých cest autem. Zkuste je kombinovat. Nejenže to ušetří čas, ale auto stačí plně nastartovat jen jednou.

2. Zapínejte klimatizaci co nejméně

V horkých dnech auta obecně spotřebují méně benzinu, protože jim netrvá tak dlouho, než se plně zahřejí. Přesto se zisk z tohoto důvodu může rychle vypařit v okamžiku, kdy zapnete klimatizaci. Lepší je zvolit o něco častější otevírání oken vozu a klimatizaci si nechat pouze na jízdu po dálnici.

1. Nechat topení vypnuté

Pro topení v autě platí totéž co pro klimatizaci: vytváří příjemné prostředí, ale také stojí hodně benzinu. Snažte se topení v autě zapínat co nejméně. Je to opravdu nutné? Pak ho zapínejte pouze tehdy, když už jedete. Tím ušetříte spoustu času na topení a benzínu.

Zdroj: tips-and-tricks.co

 

👍 Tento návod je užitečný