Příznaky, že Vaše srdce nefunguje jak má

0
(0)

Dalibor , 24. 10. 2022

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) představují kardiovaskulární onemocnění 30 % všech předčasných úmrtí a jsou nejčastější příčinou úmrtí. Tato onemocnění nejsou vždy doprovázena varovnými příznaky a některé příznaky je velmi obtížné odhalit.

Proto je velmi důležité pečovat o zdraví svého srdce zdravou stravou a aktivním životním stylem. V tomto článku uvádíme 8 příznaků, které mohou naznačovat riziko srdečního onemocnění.

1. Chrápání a spánková apnoe

Při spánkové apnoi je riziko infarktu třikrát vyšší než obvykle. Spánková apnoe totiž může poškodit pravou stranu srdce tím, že vyvíjí velký tlak na plíce.

2. Náhlá únava

Toto je nejvíce zavádějící příznak, protože může mít mnoho příčin. Pokud necvičíte dostatečně, může se to projevit i tak, ale podstata je stejná, vaše tělo nedostává dostatek kyslíku, protože průtok krve je nedostatečný.

3. Otoky nohou

Otoky jsou často příznakem ischemické choroby srdeční a selhání pravého srdce. Snadno si toho všimnete, když si sundáte ponožky a gumová část ponožky zanechá na chodidle stopu.

4. Kašel

Ačkoli chronický kašel může být příznakem mnoha různých příčin, může být také známkou srdečního selhání, pokud je doprovázen načervenalým hlenem.

5. Dušnost

Dýchání úzce souvisí s funkcí pravé části srdce. Pokud srdce nemůže správně pumpovat krev, může se objevit dušnost. To je obvykle příznakem selhání levého srdce.

6. Závratě

Při kardiovaskulárních onemocněních dochází ke snížení prokrvení mozku. To způsobuje náhlé závratě, zejména při srdečním selhání. Pokud se u vás objeví bolest na hrudi, měli byste vyhledat lékaře.

7. Bolest v levé paži

Bolest při infarktu se šíří od čelisti až po levou paži. I když bolest není příliš silná, je lepší navštívit lékaře, aby co nejdříve zjistil příčinu a případně zahájil léčbu.

8. Migréna

Migrény se vyskytují asi u 12 % populace, ale mohou postihnout až 40 % lidí s kardiovaskulárním onemocněním. Pokud trpíte migrénami pravidelně, poraďte se se svým lékařem.

Zdroj: tudasfaja.com