10 zásaditých potravin, které pomohou odkyselit vaše tělo

0
(0)

Jan , 18. 09. 2025

Obsah článku

Rovnováha je základem zdraví a platí to i o vnitřním prostředí našeho organismu. Každý den přijímáme potraviny, které ovlivňují pH v těle – některé způsobují překyselení, jiné podporují zásadité prostředí. Pokud dlouhodobě převažují kyselinotvorné potraviny, organismus si bere zásadité minerály z kostí a zubů, což vede k oslabení imunity, únavě a vyšší náchylnosti k nemocem.

Optimální poměr ve stravě by měl být přibližně 20–40 % kyselinotvorných a 60–80 % zásaditých potravin. Podívejme se na deset z nich, které jsou snadno dostupné a mohou přispět k odkyslení organismu.

1. Zralé banány

Nezralé banány mohou zvyšovat kyselost v žaludku, naopak zralé plody s hnědými tečkami na slupce působí v těle zásaditě. Dodávají vlákninu, minerály a pomáhají udržet zdravé pH.

2. Chřest

Patří mezi nejzásaditější potraviny – jeho pH se udává až kolem 8,5. Chřest je bohatý na vlákninu, vitaminy a antioxidanty, které podporují detoxikaci těla.

3. Avokádo

Avokádo má pH okolo 8,0. Díky zdravým tukům a bohatému obsahu živin přispívá k odkyslení organismu a skvěle se hodí do salátů, pomazánek či sendvičů.

4. Brokolice

Brokolice je bohatá na vlákninu a ochranné látky, které působí proti překyselení. Zasytí na delší dobu a zároveň podporuje imunitní systém.

5. Česnek

I malé množství česneku pomáhá neutralizovat kyselinotvorné potraviny, jako jsou maso nebo sýry. Navíc působí antibakteriálně a podporuje obranyschopnost.

6. Mandle

Mandle a mandlové mléko patří mezi cenné zásadité potraviny. Podporují zdraví mozku a trávení a pomáhají udržovat zdravou hladinu cholesterolu.

7. Citrony

Přestože chutnají kysele, v těle zanechávají zásaditou stopu. Sklenice citronové vody ráno je osvědčený způsob, jak nastartovat zdravé pH.

8. Vodní meloun

S pH kolem 9,0 patří k nejvíce alkalickým plodům. Obsahuje vitaminy, minerály a vlákninu a pomáhá udržovat rovnováhu elektrolytů i hydrataci.

9. Papája

Tropické ovoce bohaté na enzymy a vlákninu. Podporuje trávení a působí jako silně zásadotvorná potravina.

10. Kajenský pepř a chilli

Pálivé koření má protizánětlivé účinky, podporuje cirkulaci krve, přispívá k detoxikaci a pomáhá udržovat zásadité prostředí v těle.

Závěr

Dlouhodobé překyselení oslabuje kosti, zuby i imunitu a zvyšuje riziko chronických obtíží. Zařaďte do jídelníčku více zásaditých potravin, které pomáhají udržovat zdravé pH a rovnováhu. Banány, chřest, avokádo či citrony jsou jednoduchou cestou, jak stravou podpořit vitalitu, imunitu a celkové zdraví.